Wilde Ganzen zet zich al langere tijd in voor de moeders en weduwen van Srebrenica. Zo hebben we de bouw van een zorgcentrum voor ouderen gesteund. Ditmaal vragen wij je hulp bij de aanleg van duurzame energie voor het centrum.

Eerst even terug naar 1995. De val van Srebrenica wordt een van de ergste daden van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Duizenden vrouwen blijven als weduwe achter. Al jaren dragen zij een diepe pijn en een groot trauma met zich mee. Deze weduwen komen op leeftijd en sommigen zijn inmiddels hulpbehoevend.

Zorgcentrum als veilige plek

Voor deze vrouwen heeft hulporganisatie IFS-EMMAUS samen met de Nederlandse stichting Proplan een zorgcentrum gebouwd. Hier vinden ze een veilige en rustige plek om te wonen, krijgen ze regelmatig bezoek, ontvangen medische hulp en krijgen ze dagelijks een warme maaltijd.

Warmtepompen en zonnepanelen

Om dit zorgcentrum nu en in de toekomst te voorzien van een stabiele en ononderbroken stroomvoorziening is een transformatorstation nodig. Er zit inmiddels al warmtepompen geĆÆnstalleerd en zonnepanelen aangelegd. Het transformatorstation is nodig om alle apparaten en elektriciteitskabels op elkaar aan te sluiten.

500 bewoners zullen hier dagelijks van profiteren. Dat zijn niet alleen de weduwen van Srebrenica, maar ook de kinderen van een opvangcentrum en een kinderdagverblijf. Al met al kan het zorgcentrum dankzij deze duurzame energievoorziening ontzettend veel geld besparen op stroom en verwarming, hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van hout of kolen en wordt het milieu veel minder belast.

Met jouw steun zitten de weduwen er straks warmpjes bij. Help je mee?

Project in het kort