Op de verloskundige afdeling van het Holy Family Hospital in Ghana is dringend een extra zuurstofapparaat nodig voor pasgeborenen. Ook zijn er te weinig toiletten en douches.

Het Holy Family Hospital in de stad Berekum, in het westen van Ghana, is sinds de oprichting in 1948 fors gegroeid. Dit ziekenhuis begon klein en is uitgegroeid tot een regionaal gezondheidscentrum met meer dan 500 betaalde medewerkers. Kleinere gezondheidsposten in de buurt verwijzen hun patiƫnten steeds vaker naar het ziekenhuis, waardoor de dokters en verpleegkundigen een belangrijke spil vormen in de gezondheidszorg in de wijde omgeving.

Ziekenhuis voor en door Ghanezen

Samen met Stichting Berekum steunt Wilde Ganzen dit ziekenhuis al jaren. Waren er vroeger geen Ghanese dokters in het ziekenhuis werkzaam, dankzij goede investeringen lopen er nu Ghanese specialisten, basisartsen en coassistenten rond. Zij geven leiding aan het ziekenhuis en trainen Ghanese studenten en jonge artsen.

Te weinig zuurstof voor baby’s

Een paar jaar geleden steunde Wilde Ganzen nog de renovatie van de afdeling Verloskunde. De verloskamers zijn weer helemaal up-to-date. Maar er is een belangrijk probleem: er is dringende behoefte aan een extra zuurstofapparaat. Er zijn nu slechts twee van dit soort apparaten, waardoor maar twee baby’s extra zuurstof kunnen krijgen als dat nodig is. Hierdoor komt het voor dat vroeggeboren baby’s onnodig sterven, omdat er geen zuurstof beschikbaar is. Dit is verschrikkelijk en het is te voorkomen als er een extra apparaat bijkomt.

Tekort aan sanitaire voorzieningen

Daarnaast wil het ziekenhuis graag extra toiletten en douches te bouwen, want er zijn te weinig sanitaire voorzieningen voor de patiƫnten op deze afdeling. Er komt ook geld beschikbaar voor trainingen. Veel vrouwen zijn het namelijk niet gewend om gebruik te maken van een toilet of douche en dat zorgt weer voor hygiƫnische problemen. Met duidelijke uitleg is dit op te lossen.

Een schone en veilige omgeving

Met jouw donatie kan het ziekenhuis acht toiletten bouwen en vier douches, kunnen de trainingen worden opgezet en er wordt een zogenaamd CPAP-apparaat aangeschaft. Zo redden we baby’s en kunnen de vrouwen in een veilige en hygiĆ«nische omgeving bevallen. Help je mee? Jouw donatie is meer dan welkom!

Project in het kort