Je woont op een eiland, maar je leert niet om te zwemmen. Dat is de dagelijkse praktijk op het Indonesische Ambon. Gevolg is dat veel kinderen en volwassen door verdrinking om het leven komen.

Schoolzwemmen kennen ze in Indonesië niet. Op het eiland Ambon mogen dan wel 430.000 mensen wonen, er is maar 1 zwemleraar. Eigenlijk best gek in een land dat omringt is door water en prachtige stranden. Het grootste deel van de bevolking kan zichzelf niet redden als ze onverwacht in diep zeewater terecht komen of als er een overstroming plaatsvindt.

De noodzaak om hier wat aan te doen is groot. En omdat je ergens moet beginnen, slaan Stichting sekolah sepak bola belanda en de Universiteit van Pattimura de handen ineen op het eiland Ambon.

Eerst zwemleraren trainen

Onder leiding van ervaren zwemleraren moeten straks alle kinderen vanaf zes jaar zwemles krijgen. Bij succes kan het project later nog worden uitgebreid door ook volwassenen zwemles te geven. Zwemleraren zijn er nu nog niet. Daarom worden studenten van de universiteit opgeleid tot instructeur. Zodra dat is gebeurd, krijgen de eerste 300 kinderen les in het water.

De hoop is dat de overheid hierna gaat inzien dat zwemlessen belangrijk zijn. Wie weet krijgen straks kinderen in heel Indonesië zwemles. Jij en ik kunnen daarvoor nu de eerste aanzet geven. Doe je mee? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over.

Project in het kort