Oeganda, of eigenlijk de Republiek Oeganda, is een Oost-Afrikaans land met een van de jongste bevolkingen ter wereld. Van de 48 miljoen mensen die in Oeganda wonen, is meer dan de helft jonger dan 18 jaar. En terwijl het aan de ene kant steeds wat beter gaat met Oeganda, bijvoorbeeld doordat meer kinderen naar school kunnen, heerst er aan de andere kant nog erg veel armoede. Vooral in de landelijke gebieden. Hier worstelen inwoners om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen, zoals voedsel en water.

Armoede in Oeganda in cijfers

In Oeganda heerst veel extreme armoede. Zeker driekwart van de bevolking woont op het platteland en heeft vaak geen toegang tot schoon drinkwater en gezondheidszorg. Dat maakt dat ruim tweederde van de totale bevolking elke dag in grote voedselonzekerheid leeft. Het is dan ook geen verrassing dat Oeganda laag op de Human Development Index staat, op plek 159.

Bovendien vangt Oeganda zo’n 1,4 miljoen vluchtelingen op van buurlanden, die gevlucht zijn voor conflicten, onveiligheid, geweld en ondervoeding in het land van herkomst. Meer dan 60% van deze vluchtelingen is jonger dan 18 jaar.

Politieke situatie in Oeganda is zeer instabiel

Oeganda is officieel een republiek en kent een onderverdeling in 77 districten. Deze districten zijn verspreid over vier geografische regio’s. Het land is vroeger gekolonialiseerd door het Verenigd Koninkrijk en werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk. Sinds 1986 wordt het land, ondanks regelmatige verkiezingen, geregeerd door dezelfde president Museveni en dezelfde partij: de National Resistance Movement (NRM), of de Nationale Verzetsbeweging. Deze partij gebruikt manipulatie, intimidatie en vervolgingen om aan de macht te blijven. Vrijheid van meningsuiting en samenkomst worden sterk ingeperkt en media kanalen worden ook beperkt. Alles om openbare uitingen van kritiek de kop in te drukken. Voor de LHBTIQ+ gemeenschap is het in Oeganda al helemaal niet veilig. Er wordt wel gewerkt aan een nieuwe anti-homowet, maar die is nog niet van kracht.

Sinds de COVID-19 pandemie is criminaliteit in Oeganda toegenomen. In oktober en november 2021 werden bomaanslagen rond Kampala gepleegd, waarbij doden en gewonden vielen. Sindsdien is het risico op terroristische activiteiten alleen maar toegenomen. Veel Oegandezen hebben geen vertrouwen meer in verkiezingen en geloven niet meer dat Oeganda ooit een democratie wordt. Politieke polarisatie groeit met de dag.

Klimaatverandering zorgt voor grote problemen in Oeganda

Ook Oeganda leidt onder de gevolgen van klimaatverandering. Zo zijn de regenpatronen veranderd, met als resultaat dat het land langere of juist veel kortere regenseizoenen meemaakt. Dit heeft tot gevolg dat er periodes van enorme droogte ontstaan of juist overstromingen, omdat er heel veel regen in één keer valt. Zowel door droogte als door overstromingen mislukken oogsten en komen vele families voedsel en inkomsten tekort. Ook teisteren sprinkhanenplagen regelmatig het land, waardoor oogsten compleet vernield worden met alle gevolgen van dien.

Ebola en andere ziektes in Oeganda

In september 2022 werd bekendgemaakt dat er in Oeganda een ebola-uitbraak was. Bij ebola krijgen mensen koorts, spierpijn, malaise en soms ook diarree. Het virus is besmettelijk en wordt via direct contact met besmettelijke patiënten, dieren of lichaamsvloeistoffen overgedragen. Wie eenmaal besmet is, heeft een grote kans om te overlijden. Zeker in arme landen waar weinig toegang tot goede en betaalbare gezondheidszorg is, zoals Oeganda.

In Oeganda verspreiden zich ook veel andere (vermijdbare) ziektes waar mensen onnodig aan overlijden. Bovendien is een hoog percentage mensen ondervoed. Er heerst tevens een gebrek aan educatie en komen tienerszwangerschappen veel voor. Zo’n 29% van alle kinderen in Oeganda lijdt momenteel aan ondervoeding en rond de 20% van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar is getrouwd. Eén op de 22 kinderen komt te overlijden voor hun vijfde verjaardag en maar liefst 21% van de bevolking leeft in armoede.

De impact van COVID-10 mag ook niet vergeten worden. Door de Corona maatregelen werden scholen gesloten en konden veel werkzaamheden niet doorgaan. Het coronavirus wist zich snel te verspreiden vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en legde nóg meer druk op de al wankele gezondheidszorg.

Hoe Wilde Ganzen armoede in Oeganda helpt bestrijden

In Oeganda is veel behoefte aan hulp, op allerlei fronten. Denk hierbij aan de gezondheidszorg, het onderwijs, de landbouw, voedselzekerheid, water, milieu, ondernemerschap en gendergelijkheid. Hier speelt voorlichting ook een belangrijke rol in. Bijvoorbeeld over gezonde voeding, schoon drinkwater en het tegengaan van praktijken als kindhuwelijken.

Wilde Ganzen helpt inwoners van Oeganda op verschillende manieren. Zo hebben we dankzij de steun van onze donateurs een nieuwe waterput kunnen plaatsen op het terrein van de Apex Nursery and Primary School in het dorp Kinoni, waardoor inwoners van het dorp nu schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Ook zetten we ons in voor een project om weeskinderen of kinderen uit arme gezinnen te plaatsen in een pleeggezin.

Zonder steun van donateurs kunnen we dit soort projecten echter niet realiseren. Daarom hebben we jouw steun hard nodig. Help je mee? Bekijk onze lopende projecten in Oeganda en draag jouw steentje bij voor de inwoners van Oeganda!