Ooit geprobeerd vooruit te komen door op de rem te gaan staan? Het kabinet wil fors op ontwikkelingssamenwerking bezuinigen: maar liefst 3,4 miljard euro. Daarmee raak je mensen die gebukt gaan onder droogte, armoede, oorlogen en aardbevingen. Mensen die juist onze steun nodig hebben.

Dat is niet alles. Een steeds groter deel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat ook nog eens naar Nederland zelf. Het kabinet gebruikt namelijk ontwikkelingsgeld om de asielopvang in Nederland te betalen. Dit jaar gaat het al om 19% van het budget, in 2028 wordt dit zelfs 40%!

Níemand komt vooruit door op de rem te gaan staan. Stop daarom de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking!

Nederland wordt daarmee de grootste ontvanger van het eigen ontwikkelingsgeld. De opvang van vluchtelingen hier mag niet ten koste gaan van aardbevingsslachtoffers in Syrië en Turkije. Of mensen in Somalië die door aanhoudende droogte zonder eten zitten.

Daarom doen we een dringende oproep aan het kabinet:

  1. Stop met bezuinigen op ontwikkeling. Droogte, overstromingen, conflicten en armoede komen steeds vaker voor. Dit vraagt om méér ontwikkelingssamenwerking, niet om minder.
  2. Investeer structureel in goede opvang, in plaats van het ontwikkelingsbudget langzaam maar zeker kaal te plukken.

Níemand komt vooruit door op de rem te gaan staan. Stop daarom de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking!