Als kind al kwam Coenraad in aanraking met fondsenwerving voor projecten elders in de wereld. Een sponsorloop op school, een inzameling bij de voetbalclub. Nu gaat hij drie keer per week op pad om donateurs te werven voor goede doelen, zoals Wilde Ganzen. Wij spraken met hem. Lees hier onder zijn verhaal.

“Ik houd van direct contact met mensen. Ik ontmoet mijn vrienden liever in de stad dan op Facebook.” Een sociale eigenschap die hem in zijn werk goed van pas komt. “Aan de deur kan je de mooiste gesprekken hebben. Dat is motiverend. Veel mensen kunnen waarderen dat je aanbelt voor een goed doel.” Coenraad en zijn collega’s werven vooral donateurs in Groningen, Drenthe en Friesland. “We gaan geregeld ook naar andere plaatsen in Nederland. Dan bel ik aan bij mensen in Urk, Almelo of Genemuiden. Leuk en afwisselend.”

In de toekomst zou ik wel een maand vrijwilligerswerk willen doen in Afrika, het liefst in Ghana.

— Coenraad van der Baan

Met het team bezocht hij in Hilversum het kantoor van Wilde Ganzen om meer te horen over de werkzaamheden en projecten. “Ik hoorde zoveel dat me aanspreekt en waar ik achter sta. Zelfredzaamheid bijvoorbeeld. Niet een vis geven, zelfs geen hengel, maar mensen leren om zelf een hengel te maken. In gesprekken tijdens het werven belicht ik meestal een project dat deze filosofie treffend illustreert en in de praktijk brengt. Veel projecten werpen na jaren nog altijd vruchten af.” Een mevrouw was verbaasd toen de wervers vertelden voor welk goed doel zij aan de deur kwamen. Wilde Ganzen, bestond dat nog? “Ze vertelde dat haar inmiddels overleden moeder elke zondag keek en doneerde. En ze is zelf donateur geworden. Voor de mensen wier bestaan en toekomst door de projecten verbetert, en als herinnering aan haar moeder.”

Toekomst

“In de toekomst zou ik wel een maand vrijwilligerswerk willen doen in Afrika, het liefst in Ghana. Op school kwamen eens vluchtelingen een dag meedraaien. Een Ghanese man vertelde mij zo boeiend over zijn land, dat is me bijgebleven. Tot het zover is, draag ik zelf ook bij aan Wilde Ganzen als donateur!”