Raluca Dragan is geboren in Roemenië en woont vanaf haar achttiende in Nederland. Ze steunt Wilde Ganzen sinds vorig jaar.

“Ik ben geboren in een Roemeense stad, vlak bij de grens met de Hongarije. Ik groeide op in een verwarrende tijd voor mijn land: het was net na de val van het communisme en niemand had ervaring met alle vrijheid die we ineens kregen. Mijn ouders waren gewend dat de staat alles regelde, nu moesten ze omgaan met de vrije markteconomie, een baan vinden en mij opvoeden.

Raluca Dragan
Raluca Dragan

Op jonge leeftijd wist ik al dat ik in het buitenland wilde studeren, daar waren de scholen beter en was het systeem eerlijker. In Roemenië kreeg je meestal hoge cijfers als je de professor extra geld toeschoof. Een vriendin van mij studeerde al in Nederland en zo kwam ik hier terecht. Ik heb Europese studies gedaan, met als master Overheidsbeleid en Menselijke ontwikkeling.

De afgelopen twee decennia hebben zoveel mensen een beter leven gekregen! Het steunen van ontwikkelingsprojecten helpt.

Op straat werd ik aangesproken of ik donateur wilde worden van Wilde Ganzen. Ik hoorde voor het eerst van de organisatie en de projecten die jullie steunen. Dat sprak me aan, want ik heb veel over de aanpak van armoede gelezen. Ik moet er niet aan denken dat ik ontzettend rijk zou zijn in een wereld vol armoede. Welvaart moeten we eerlijk verdelen. Als we allemaal een kleine bijdrage leveren, helpen we iedereen. Het vervelende is dat mensen vaak het nut niet inzien van ontwikkelingshulp, omdat wij alleen maar het slechte nieuws over armoede horen. Terwijl er ook genoeg positief nieuws te melden is. De afgelopen twee decennia hebben zoveel mensen een beter leven gekregen! Het steunen van ontwikkelingsprojecten helpt. Die boodschap moeten we blijven verspreiden.”