Weet je nog niet waar je dit jaar naar toe wil op vakantie? En wil je eens wat anders dan naar Frankrijk of Italië? Zoek niet langer verder en combineer vakantievieren met iets goeds doen! Op deze 6 locaties in 6 verschillende landen hebben onze projectpartners een gastenverblijf. Hier kan jij jezelf onderdompelen in een unieke, culturele ervaring terwijl je een mooi project steunt. Ga je mee? 

Ontdek de rijke cultuur van Yogyakarta bij Satunama

In de Indonesische hoofdstad Yogyakarta op Java zit het hoofdkantoor van Satunama. Satunama is een Canadese organisatie die al meer dan 25 jaar de ontwikkeling van Indonesische gemeenschappen steunt door middel van educatie, trainingen en het beïnvloeden van overheidsbeleid. 

Naast het hoofdkantoor runt Satunama een prachtig hostel genaamd Satunama Duwet Village Accomodation, voorzien van drie betaalbare, ruime kamers met airco waar twee personen kunnen verblijven. Mensen die trainingen volgen kunnen hier overnachten, maar ook toeristen zijn van harte welkom. In Yogyakarta is meer dan genoeg te doen. De hoofdstad staat bekend als een van de belangrijkste culturele centra van Indonesië, met een overvloed aan authentieke Indonesische restaurantjes, markten, sfeervolle straten en indrukwekkende monumenten. Een mooie manier om een goed doel te steunen en een bijzondere reiservaring op te doen dus! 

© Farhan Abas

Ga op avontuur naar India met Pavlos Culture-Adventures

Paul de Wit uit Zuid-Limburg is tijdens zijn vele reizen over de wereld verliefd geworden op het kleurrijke India. Omdat hij zijn fascinatie voor de cultuur, de religie en het volk graag aan anderen wil overbrengen én een steentje wil bijdragen, richtte hij Pavlos Culture-Adventures Foundation op. Met deze organisatie biedt hij reizen naar India aan en zamelt hij met de opbrengsten geld in voor kleinschalige behandelcentra voor leprapatiënten in India.  

De reizen die je via Pavlos Culture-Adventures kan boeken, zijn allemaal door Paul samengesteld en meerdere keren persoonlijk door hem nagereisd. Als doorgewinterde reiziger weet Paul de echte must-see’s en must-do’s te vinden en is hij er om je te helpen met visumaanvragen en andere zaken. Zo ben je verzekerd van een goed georganiseerde, unieke en avontuurlijke ervaring. Er zijn vijf verschillende reizen waar je uit kan kiezen, waaronder een 23-daagse busreis door Zuid-India van Chennai naar Bangalore en een 21-daagse reis door de Oost-Indische deelstaat Orissa. Voor ieder wat wils! 

© Sylwia Bartyzel

Overnacht bij het Sint Theresa ziekenhuis op het Zambiaanse platteland

Sinds 2012 is het in Zambia voor openbare ziekenhuizen niet meer toegestaan om kosten door te rekenen naar patiënten. Een goede zaak, zou je denken, maar in werkelijkheid kunnen veel ziekenhuizen op het platteland hierdoor hun kosten niet meer dekken. Het St. Theresa Mission Hospital in Ibenga, een dorp in de Copperbelt regio, gaf niet op en ging op zoek naar andere manieren om haar patiënten goede zorg te kunnen blijven bieden.  

Samen met Stichting Kamutamba (‘kom en zie deze plek’ in de lokale taal Lamba), een Nederlandse organisatie die zich inzet voor de gezondheidszorg in Ibenga, zetten de medewerkers van het St. Theresa Mission Hospital drie verschillende projecten op om zelf op een duurzame manier geld te verdienen. Zo ook het Kamutamba Guesthouse, een gastenverblijf dat in 2016 voor het eerst haar deuren opende. Het verblijf bestaat momenteel uit negen comfortabele, traditionele huisjes, waar bezoekers de nacht door kunnen brengen op het prachtige Zambiaanse platteland. Een unieke ervaring waarmee je dit bijzondere ziekenhuis een handje helpt. Zeker een bezoek waard! 

© Kamutamba Guesthouse

Geniet van een vredig verblijf bij Kairoh Garden aan de Gambia-rivier

In het kleurrijke vissersdorp Tanjeh en het kleine dorp Kuntaur vlakbij Georgetown aan de Gambia-rivier, staan twee gastenverblijven van Kairoh Garden Foundation. Kairoh Garden Foundation is een organisatie van een gepassioneerde, liefdevolle Nederlands-Gambiaanse familie die graag de mooie kanten van Gambia met haar gasten deelt.  

‘Kairoh’ betekend ‘vredig’ in de lokale taal Mandinka, en dat is precies wat het verblijf in Kairoh Garden haar gasten biedt: een vredig en warm verblijf midden in de adembenemende Gambiaanse natuur. In het gastenverblijf in Tanjeh kan je tot rust komen in de ruime tuin, waar je in de schaduw van mangobomen in een hangmat kan luisteren naar de geluiden van de rivier en de vogels. In het restaurant van het verblijf in Kuntaur kijk je uit op de Gambia-rivier en spot je misschien wel een nijlpaard of een krokodil! 

Naast een verblijfplaats biedt Kairoh Garden Foundation ook allerlei activiteiten aan gasten. Ontdek de omringende dorpjes op de rug van een ezel of ga er in de vroege ochtend op uit met een vogelspotter om de bijzondere vogels van Gambia te zien en horen. Het geld dat Kairoh Garden verdient met haar gastenverblijven en activiteiten investeert ze in projecten gericht op de verbetering van onderwijs in Gambia en het ondersteunen van jongeren. 

© Kairoh Garden Foundation

Overnacht bij Kanyawegi Dala Resort en dompel je onder in het Keniaanse dorpsleven

De Keniaanse Kadogo Nyawade heeft zelf meegemaakt hoe het is om als jongere in Kenia te leven in armoede. Daarom richtte ze vanuit Nederland Stichting Kadowinja op, om verschillende projecten gericht op betere gezondheidszorg, voedselvoorziening en onderwijs in Kenia te steunen. Samen met de lokale bevolking van het West-Keniaanse dorpje Kanyawegi aan de kust van Lake Victoria, bouwde ze volledig van de grond af het Kanyawegi Dala Resort, een plek om gasten te ontvangen en zo geld in te zamelen voor haar stichting.  

Het ‘juweel in het midden van een dorp’, zoals Kadogo het resort noemt, wordt omringd door verschillende vissers- en landbouwdorpjes en ligt vlak bij het adembenemede tropische Kakamega-regenwoud. Op loopafstand kan je bovendien groenten, fruit en verse vis halen op de lokale markt, waar je makkelijk een praatje maakt met de vriendelijke dorpsbewoners. 

Het resort bestaat uit drie typisch Afrikaanse hutten, volledig gebouwd van natuursteen, en een zeer betaalbaar kampeerterrein. Er worden vanuit het resort verschillende activiteiten georganiseerd waarbij je kan aansluiten. Zo zijn er dagexcursies, maar ook culturele activiteiten zoals een cursus waar je kan leren om veganistisch Keniaans te koken. Dompel jezelf onder in de Keniaanse cultuur en geniet van deze bijzondere omgeving! 

Verblijf bij Penduka en help Namibiaanse vrouwen aan onafhankelijkheid

Penduka is een bijzondere organisatie die al meer dan dertig jaar vrouwen in Namibië helpt om financieel onafhankelijk te worden. Door verschillende initiatieven gericht op ondernemerschap en creativiteit, krijgen vrouwen de kans om zich te ontwikkelen en zelf een inkomen te verdienen.  

Eén van deze initiatieven is het Stay at Penduka gastenverblijf, waar je met authentieke Afrikaanse gastvrijheid wordt ontvangen door een gedreven team van Namibische dames. Het verblijf bestaat uit een aantal bungalows, een campingplaats, een budget-proof hostel voor backpackers en een luxe privé-accommodatie waar 6 gasten kunnen overnachten. Zo is het een geschikte plek voor iedereen om vanuit hier het kleurrijke Namibië te ontdekken. Het verblijf is gelegen aan het prachtige Goreangab-meer, waar je een verfrissende duik kan nemen, en ligt vlak bij een aantal levendige dorpen met talloze authentiek-Namibische eetgelegenheden. 

Van het geld dat wordt verdiend met Stay at Penduka kunnen deze gedreven Namibiaanse vrouwen in hun onderhoud voorzien én investeren in andere projecten die nog meer vrouwen verder helpen. Een mooie manier om de prachtige omgeving van Namibië te ontdekken en een steentje bij te dragen! 

© Penduka