Wilde Ganzen: geen vogelbeschermer, maar gamechanger voor mensen

Marten Groen

Door Marten Groen

Marten Groen is tekstschrijver bij Wilde Ganzen. Hij schrijft over onze projecten en programma’s en spreekt met aanpakkers.

Meer van Marten Marten Groen

“Werk je bij een vogelbeschermingsorganisatie ofzo?” Als ik op een feestje vertel over mijn werk, denken de meeste mensen bij de naam ‘Wilde Ganzen’* aan bescherming voor ganzen. Vooral jongeren hebben geen idee wat we doen. Als ik het uitleg, volgen vaak enthousiaste reacties.  

Logisch, want Wilde Ganzen staat voor aanpakkers die een eerlijke en duurzame wereld willen. Wij steunen mensen die dromen van een goed inkomen. Mensen die een beter leven willen, voor zichzelf en hun kinderen. Mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering, die de invloed van grote bedrijven bedreigend vinden en die zien dat steeds meer overheden kritische mensen de mond wil snoeren. Mensen zoals (hopelijk) jij en ik.    

Naar elkaar omzien

Het is een boodschap van verbinding en samenwerking. We zijn niet alleen op de wereld. Tel daarbij op: het besef dat het kolonialisme van toen (en het witte superioriteitsgevoel dat sommigen nog steeds hebben) en de grote westerse voetafdruk van nu, een enorme impact hebben op ontwikkelingslanden. Klimaatverandering is een goed voorbeeld. Zij die er het minst aan bijdroegen, worden het zwaarst getroffen. Kijk alleen maar naar de inwoners van Tuvalu of naar de Masai in Kenia. Dat complete plaatje maakt het belangrijk om naar elkaar om te zien. 

De hele wereld komt voorbij op social media

En dat plaatje wordt steeds duidelijker. De hele wereld komt voorbij op TikTok, Instagram, Whatsapp en YouTube. Grenzen vervagen en rechtstreeks contact wordt steeds makkelijker. Tegelijkertijd zien we dat mensen langs elkaar heen praten, in hun eigen bubbel zitten, muren willen bouwen en de ogen sluiten voor problemen ver weg.  

Wilde Ganzen maakt met het steunen van maatschappelijke organisaties en met kleine, slimme projecten onze wereld een beetje mooier en eerlijker. Samen zorgen we ervoor dat kinderen naar school gaan, dat boeren zich wapenen tegen droogte, dat de oorspronkelijke bevolking blijft vechten voor de Amazone. Samen verminderen we armoede en maken we deze wereld leefbaarder.  

De wereld mooier maken kost niks

Dát is een boodschap die aanspreekt. En iedereen die mee wil doen, kan daar vandaag al mee beginnen. Je kunt doneren, maar je kan ook dicht bij huis starten. Dat hoeft niks te kosten. Je bent al goed bezig als je vaker de trein neemt, meedoet aan een klimaatactie of bewust nadenkt waar je op stemt bij verkiezingen.  

Klein gebaar, groot verschil

Op de socials van Wilde Ganzen plaatsen we regelmatig posts onder de noemer ‘Klein gebaar, groot verschil’. Want goed doen dichtbij is ook: goed doen ver weg. Neem eens een kijkje op ons Instagram-kanaal of op Facebook. Binnenkort komt TikTok daar nog bij met inspirerende video’s. 

Zo dagen we iedereen uit om ‘iets’ te doen voor elkaar. Vandaag én morgen. En dat doen we niet als natuurbeschermingsorganisatie, maar als de gamechanger die deze wereld een beetje mooier maakt. Dat is Wilde Ganzen!  

* Benieuwd waar de naam Wilde Ganzen vandaan komt?