Meer dan een stoofpot

Elke maaltijd vertelt een verhaal. Lhem bel Barkouk, is daar een prachtig voorbeeld van. Dit klassieke Marokkaanse feestgerecht bestaat uit malse stukken kalfs- of lamsvlees, langzaam gestoofd in een kruidige saus en geserveerd met glanzende, zoet gekruide pruimen.

Zodra de geur van gebakken vlees zich verspreidt in huis, weet ik het meteen: het is tijd voor Lhem bel Barkouk. Dit gerecht is voor mij onlosmakelijk verbonden met feestdagen als Eid al-Fitr en Eid al-Adha (ook wel suiker- en offerfeest genoemd). Dagen waarop mijn vader met zorg het vlees bij de Marokkaanse slager haalt en mijn moeder al vroeg in de keuken begint om het vlees alle tijd te geven om zacht en smaakvol te garen.

Lhem bel Barkouk is een klassiek Marokkaans gerecht dat zoet én hartig op perfecte wijze combineert. Malse stukken kalfs- of lamsvlees, langzaam gestoofd in een geurige saus van uien, tomaten en warme specerijen, geserveerd met glanzende, gekruide pruimen. Oftewel: een gerecht dat niet alleen smaakt naar traditie, maar ook naar thuis.

Hoewel het wat tijd kost, is het eenvoudig te bereiden. En geloof me: dat geduld wordt beloond met een bord vol rijke smaken, een zachte structuur, en een feestelijke presentatie waar je trots op mag zijn.

Plant een boom, proef het verschil

Dit gerecht vertelt ook een verhaal van hoop en herstel. Het neemt ons mee naar het Rifgebied in Marokko, waar Stichting Riforest voedselbossen aanplant om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Want waar bomen groeien, keert leven terug. Zo kunnen boeren blijven verbouwen, gezinnen samen blijven eten, en jongeren blijven dromen van een toekomst in hun eigen streek.

Dus terwijl je geniet van deze rijke stoofpot, proef je niet alleen de smaken van Marokko, maar ook de diepe verbinding tussen natuur, voedsel en gemeenschap. En wie weet plant jij straks ook een boom, zodat er nog meer verhalen als deze verteld kunnen worden.

Voor het vlees: 

  • 1,5 kg kalfs- of lamsvlees (liefst met bot en wat vet voor extra smaak) 
  • 1 grote ui 
  • 1 tomaat 
  • Een handje koriander fijngehakt 
  • 1 tl zwarte peper 
  • 1 tl ras el hanout 
  • 1 tl komijn 
  • 1 tl kurkuma 
  • 1 tl zout 
  • 2 el zonnebloemolie 
  • 2 el olijfolie 
  • Water (om het vlees te laten garen) 

Voor de pruimen: 

  • 200 g gedroogde pruimen 
  • 2 el suiker (naar smaak) 
  • 1 tl kaneel 
  • Water om in te koken 
  • Geroosterde sesamzaadjes voor garnering 

Optioneel: 

  • Gebakken amandelen 
  • Gekookt ei in plakjes 

Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in blokjes.

  • Verhit een mengsel van zonnebloemolie en olijfolie in een ruime pan. 
  • Voeg de stukken vlees toe en bak ze aan tot ze mooi bruin zijn aan alle kanten. Draai het vlees regelmatig om. 

Tip: Goed bruinen zorgt voor een diepe, volle smaak in de saus. 

  • Haal het vlees uit de pan en leg het even opzij. Als je een tajine hebt, mag je deze gebruiken of maak je pan weer schoon (tot het vet weg is) of gebruik een andere ruime pan. Doe opnieuw olie in de pan/tajine, zodra de olie is verwarmd voeg je het vlees toe, samen met de gesneden ui en tomaat 
  • Voeg ook de kruiden (zwarte peper, ras el hanout, komijn en kurkuma) en zout toe en roer het vlees om. 
  • Na 10 minuten, wanneer de smaken licht zijn ingetrokken voeg je de gehakte koriander toe. 
  • Voeg dan voldoende heet water toe tot het vlees net onder staat. 
  • Dek de pan af en laat het geheel op laag vuur sudderen voor ongeveer 1,5 uur. 

Tip: Check tussendoor of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg zo nodig wat extra water toe. Het vlees moet uiteindelijk zacht zijn en makkelijk van het bot loskomen.

  • Gebruik waar mogelijk verse kruiden, gedroogde koriander mist de frisheid.
  • Zorg voor een goede balans, het geheim van dit gerecht is de harmonie tussen zoet en hartig.
  • Je kan dit natuurlijk met bestek eten, maar probeer het met Marokkaans brood voor de volledige ervaring!
 

Lina el Makrini

Lina loopt stage bij Wilde Ganzen als tekstschrijver.

Ze studeert Culturele Antropologie en Ontwikkelingsociologie aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast heeft ze de minor Conflict Studies gevolgd en veel affiniteit met de stichting.