Stichting Sun heeft de Wilde Ganzen innovatieprijs gewonnen. Het Ghanese project waarbij plastic simpel kan worden hergebruikt ging er vandoor met de hoofdprijs van 5.000 euro.

Ton Schepens van stichting Sun zat te juichen in de auto toen hij hoorde dat zijn project de Innovatieprijs gewonnen had. Nadat hij zijn pitch had gedaan voor de jury, moest Ton weg voor werk. Hij kon dan ook niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Voor hem kwam de eerste prijs als een complete verrassing. “Ik had het niet verwacht, maar ben heel blij dat we nu ons idee uit kunnen voeren.”

Drie prijswinners van de innovatiewedstrijd krijgen hun prijzen uitgereikt door Kees de Jong.
Wilde Ganzen directeur Kees de Jong reikt de prijzen uit tijdens Wilde Ganzen-Partindag in Nijkerk.

Met de 5.000 euro die stichting Sun heeft gewonnen, wordt een apparaat gekocht dat plastic op een hele eenvoudige wijze om kan zetten in nieuwe, bruikbare spullen. “Toen ik in maart vorig jaar in Ghana was, zag ik enorme hoeveelheden plastic op straat liggen. Het afvalprobleem neemt hier alleen maar toe. Het is toch te gek dat dit allemaal in het milieu terechtkomt?” vertelt Ton. “Toevallig las ik over een machine die in India wordt gemaakt en die plastic kan omsmelten. We gaan er nu eentje kopen en mogen die dan zelf in Afrika namaken. Het apparaat komt in een ziekenhuis te staan. Tienermoeders gaan plastic inzamelen en vervolgens worden er drinkbekers, borden en braces van gemaakt. Zo kunnen we op tamelijk eenvoudige wijze iets aan het milieuprobleem doen, mensen aan het werk helpen en nieuwe gebruiksvoorwerpen maken.”

Stichting Sun gaat nog dit jaar het apparaat kopen en hoopt volgend jaar de eerste resultaten te kunnen laten zien. “Bij succes gaan we het verder uitrollen in Kenia en Tanzania”, vertelt Ton enthousiast.