In het noorden van Syrië proberen de mensen het gewone leven weer op te pakken. Voor vrouwen en kinderen is het extra moeilijk, zij moeten vaak zonder man verder. Ook hebben ze nog veel last van de gevolgen van de oorlog. Een nieuw activiteitencentrum is een grote aanwinst.

Vanaf het begin van de burgeroorlog in Syrië zet de Nederlandse stichting Humanitaire Hulp Syrië (SHHS) zich in voor de slachtoffers van het geweld in het noorden van Syrië. Samen met de Syrische organisatie Al Nur zijn verschillende projecten opgezet, zoals een school voor weeskinderen en een educatieproject.

Wederopbouw in Syrië

Nu de bommenregen is gestopt en IS uit het gebied is verdwenen, kan de noordelijke regio voorzichtig beginnen aan de wederopbouw. De beide organisaties zijn begonnen in de plaats Swaiha en omringende dorpen. Hier wonen veel vrouwen die zijn getraumatiseerd. Ze staan er alleen voor in de opvoeding, omdat hun mannen worden vermist, gevangen zijn gezet of gedood. Een ander probleem waar beide organisaties bij willen helpen, is voorkomen dat jongeren zonder veel toekomstperspectief zich gaan aansluiten bij radicale groeperingen.

Een rij kinderen in een opvangkamp in Syrie.
Eindelijk wat perspectief…

Een veilig activiteitencentrum

Met een beperkt aantal medewerkers is het gelukt een groots resultaat neer te zetten. Er is een activiteitencentrum ingericht waar mensen zich veilig voelen en weer wat plezier in hun leven vinden. Een belangrijke ontwikkeling in een regio waar iedereen zijn leven weer moet opbouwen.

Training en therapie

In het activiteitencentrum worden activiteiten georganiseerd voor vrouwen en hun kinderen. Zo kunnen de moeders naailes krijgen en trainingen over verpleging en medicijnen. Deze lessen zijn inmiddels zo populair dat er een wachtlijst is. Kinderen kunnen er boeken lezen, met speelgoed spelen en hun trauma’s verwerken middels therapie.

Iedereen in de buurt kent het activiteitencentrum, waardoor er veel bezoekers komen. De onderlinge verbondenheid is groot en mensen hebben vertrouwen in de vrijwilligers die in het centrum werken.

Dank voor je bijdrage

De omstandigheden waaronder dit project moest worden uitgevoerd waren zeer moeilijk vanwege de gevolgen van de oorlog die nog overal zichtbaar zijn. Er zijn weinig andere hulporganisaties aanwezig in deze regio van Syrië, waardoor dit activiteitencentrum erg belangrijk is voor buurtbewoners. Dank aan iedereen die aan dit project heeft bijgedragen!

Project in het kort