Er was 100.000 euro nodig om boeren in Malawi te leren op een duurzame manier maïs te verbouwen. In september vorig jaar vroegen wij u samen met de Nederlandse stichting The Art of Charity mee te helpen de honger te bestrijden. Dit is gelukt: “We hadden dit jaar de beste oogst ooit!”
“In onze regio woont Miliam Banda, een weduwe die nauwelijks genoeg eten had om van te leven”, vertelt Rodney M’Bwana (46), eindverantwoordelijk voor het Food For Life-project in de regio Kasungu in het noorden van Malawi. “Nu ze deelneemt aan dit project heeft ze 35 zakken maïs in één jaar geoogst, terwijl ze voorheen maar vijftien zakken kon vullen. Ze heeft nu meer dan genoeg voedsel voor haarzelf en haar zoontje. Wat ze te veel heeft verkoopt ze en met de opbrengst betaalt ze de school van haar zoon.”
Boeren krijgen een akker tot hun beschikking
Food For Life verbetert de kwaliteit van leven voor veel mensen in een van de armste landen ter wereld. Het concept is simpel: elke deelnemende boer krijgt een akker van 640 m2 tot zijn beschikking, met zaaizaad, mest en compost. Tijdens een uitgebreide training leren de boeren gebruik te maken van de dagelijkse dauw als watervoorziening en wordt uitgelegd hoe je compost kunt maken voor een betere oogst.
Uitbreiding van het project voor boeren in Malawi
Mede dankzij uw steun konden 2.100 boeren in 2016 meedoen met dit project. En met succes: de oogst is gemiddeld zeven keer groter dan op een akker waar met de traditionele methode wordt gewerkt. Gelukkig maar, want op dit moment is er in een kwart van het land opnieuw veel te weinig regen gevallen. “De Malawiërs zijn enthousiast over dit project”, vertelt Rodney M’Bwana. “Ze zien de goede resultaten, zelfs op kurkdroge grond. Er is nu een wachtlijst van boer en die ook mee willen doen. Niet alleen de boeren hebben baat bij Food For Life, ook het dorp en de regio profiteren mee. Veertig procent van de opbrengst gaat naar uitbreiding van het project en naar weduwen en wezen die hulp nodig hebben. Doordat de boeren meer te eten hebben, hebben ze ook meer energie. Er zijn boeren die in de tijd die ze overhebben stenen bakken voor de bouw van een nieuwe school en een lokaal ziekenhuis. Een bijkomend positief effect van dit project.”