In het noorden van Syrië proberen de mensen het gewone leven weer op te pakken. Voor vrouwen en kinderen is het extra moeilijk, zij moeten vaak zonder man verder. Ook hebben ze nog veel last van de gevolgen van de oorlog. Deze groep verdient onze aandacht.

Vanaf het begin van de burgeroorlog in Syrië zet de Nederlandse stichting Humanitaire Hulp Syrië (SHHS) zich in voor de slachtoffers van het geweld in het noorden van Syrië. Samen met de Syrische organisatie Al Nur zijn verschillende projecten opgezet, zoals een school voor weeskinderen en een educatieproject.

Project in het kort

Wederopbouw in Syrië

Nu de bommenregen is gestopt en IS uit het gebied is verdwenen, kan de noordelijke regio voorzichtig beginnen aan de wederopbouw. De beide organisaties willen beginnen in de plaats Swaiha en omringende dorpen. Hier wonen veel vrouwen die zijn getraumatiseerd. Ze staan er alleen voor in de opvoeding, omdat hun mannen worden vermist, gevangen zijn gezet of gedood. Een ander probleem waar beide organisaties bij willen helpen, is voorkomen dat jongeren zonder veel toekomstperspectief zich gaan aansluiten bij radicale groeperingen.

Syrische kinderen

Trainingen om weerbaarder te worden

Om hier een start mee te maken is het plan om een activiteitencentrum te bouwen en in te richten. Hier kunnen vrouwen en hun kinderen activiteiten ontplooien en krijgen ze ondersteuning bij het verwerken van hun trauma’s. Ook krijgen de vrouwen trainingen om sterker in hun schoenen te kunnen staan en leren ze hoe ze sociaal en economisch zelfstandig kunnen worden. In het centrum komt tevens een kinderopvang, een naaiatelier en een bibliotheek.

Help je mee om deze Syrische vrouwen en hun kinderen weer zicht op een betere toekomst te geven? Met jouw steun kunnen zij hopelijk in de nabije toekomst werk vinden en zelf hun eigen leven in gaan richten. Elke bijdrage is welkom!