400 kinderen profiteren van een groentetuin bij een basisschool in Argentinië. In de tuin worden gewassen verbouwd, waardoor de leerlingen dagelijks een voedzame maaltijd krijgen.

De kinderen uit het dorpje Pluma del Pato (‘eendenveren’) krijgen tegenwoordig veel groente. Ze genieten van het lekkere eten en, nog veel belangrijker, ze zijn gezonder en kunnen beter leren. De ouders zijn dan ook erg blij met de nieuwe groentetuin, ze hebben zich met hart en ziel ingezet om het tot een succes te maken.

Project in het kort

Al hun land in Argentinië verloren

De kinderen en hun ouders leven in armoede door een grote ramp die zich tussen 2000 en 2006 voltrok. Ze zijn allemaal Wichi, de inheemse bewoners van de Noord-Argentijnse Gran Chaco, en leven van de jacht en van vis en fruit uit de directe omgeving. Hun land, ruim 600.000 hectare bos, werd gerooid door landbouwcoöperaties voor de veeteelt en het verbouwen van soja, maïs en granen. De opbrengsten van het land gaan aan de neus van de Wichi voorbij. Zij hebben vrijwel alles verloren, met bittere armoede als gevolg.

Groentetuin bij school

Hulporganisatie Cuidadanía Solidaria hielp de Wichi met een beproefd concept. Met de aanleg van een groentetuin bij de school van het dorp krijgen de kinderen weer gezond te eten. Het project is eerder met zeer goede resultaten uitgevoerd bij een andere school in een ander dorp met Wichi-families. De Argentijnse organisatie werkte samen met stichting Solidariteit Nederland-Argentinië.

Met slechts 5.000 euro werd een moestuin op grond van de school aangelegd, een schuur voor opslag opgebouwd, een watertank geplaatst en gereedschap en omheiningen gekocht. Ook krijgen de vrijwilligers die de tuin onderhouden trainingen in het verbouwen van groenten en gezonde voeding.

Bedankt voor je steun aan dit mooie project! #gelukt!

Drie meisjes aan het werk in een moestuin bij een school in Argentinië.
Iedere dag gezond eten!