Nieuwe landbouwmethoden in strijd tegen erosie en klimaatverandering

Boeren in Bolivia ondervinden steeds meer de gevolgen van de verandering van het klimaat. Vroeger hadden ze al problemen met erosie en onvruchtbare grond, nu versnellen de processen en is bovendien het regenseizoen een stuk korter geworden. Tijd voor actie.

Project in het kort

Dit project speelt zich af in de Andes: bergachtig gebied, hoog boven zeeniveau. De boeren hier hebben kleine bedrijfjes, ze verbouwen vaak ieder jaar dezelfde soort groenten en daarnaast hebben ze een paar dieren. Door kleinschalige monocultuur zitten er weinig voedingsstoffen in de grond en door erosie spoelt grond weg. Loslopend vee eet daarnaast alles op wat groen is, waardoor de natuurlijke begroeiing verdwijnt.

Korter en heviger regenseizoen

Wat het probleem nu groter maakt is de opwarming van de aarde. In Bolivia is het regenseizoen zes weken korter dan vroeger en als het regent is dat veel heftiger. Het gevolg: boeren oogsten minder en vee kan geen voedsel vinden. Meer en meer boeren vragen om hulp, zodat ze hun inkomen kunnen verbeteren en meer voedsel kunnen produceren.

De Nederlandse stichting Samay en de Boliviaanse organisatie Voserdem komen de boeren te hulp met vernieuwende landbouwtechnieken. Zo wordt de landbouwers geleerd om ‘agroforestry’ toe te passen: op landbouwgrond worden fruitbomen en loofbomen gepland. De wortels van de bomen houden de grond beter vast en de bladeren zorgen voor een betere bodemkwaliteit.

Daarnaast wordt het water uit de bergen beter opgevangen door de aanleg van kanalen en reservoirs. Irrigatiesystemen zorgen ervoor dat er geen druppel verloren gaat.

Bewezen succes op andere plekken

Dit project is al met succes op meerdere plaatsen in Bolivia toegepast. Zo weten we dat het werkt: de grond wordt vruchtbaarder, uiteindelijk zijn er minder aardverschuivingen en overstromingen. Boeren krijgen betere oogsten. Waar voorheen maar één oogst per jaar mogelijk was, kunnen groenten nu veelal driemaal per jaar geoogst worden. Een enorme vooruitgang die zorgt voor hogere inkomens, meer voedsel én het gaat erosie tegen.

Help jij de boeren in Bolivia in hun strijd tegen de klimaatverandering?

Steun dit project

Home