Supertrots zijn ze. De mensen van Water For All in Congo hebben 111 watertanks gebouwd en vijftien metselaars getraind. En dat in een buurt waar tot nu toe geen enkel project was opgezet.  

Dankzij dit project hebben een groot aantal gezinnen in de Democratische Republiek Congo toegang gekregen tot gezond drinkwater. Daarmee voorkomen ze ziektes en hoeven de bewoners veel minder moeite te doen om aan water te komen. 

Geen waterleiding of waterpomp

Deze mensen wonen in de buitenwijken van de hoofdstad Kinshasa. Geen enkel huis hier heeft een waterleiding, er was zelfs geen waterput in de buurt. Water zit veel te diep in de grond en geen enkele waterpomp lukt het om zo diep water op te pompen. Daarnaast heeft de overheid niet de financiële middelen om een waternetwerk aan te leggen. De enige oplossing was het opvangen van regenwater. 

Een vrouw staat voor een betonnen watertank in Congo.
In totaal zijn er 111 van deze watertanks opgeleverd.

De oplossing

De Congolese organisatie Water for All in Congo had daarom samen met de Nederlandse stichting Hart en Handen in Aktie een goede oplossing bedacht: het bouwen van regenwatertanks. Deze stenen tanks zijn eenvoudig te bouwen en zijn een goed alternatief voor plastic tanks, want het water blijft er koeler in en de tank kan gemakkelijk gerepareerd worden mocht hij stuk gaan. Alle bouwmaterialen zijn op de markt in de buurt te koop en de tanks zijn gebouwd door de getrainde metselaars die allemaal in de buurt wonen. 

50 jaar vooruit

De watertanks vangen het regenwater op van de daken van de huizen. In elke tank past 5000 liter, waardoor huishoudens genoeg water hebben om de droge maanden door te komen. En ook belangrijk: de tanks gaan 50 jaar mee! 

1500 mensen profiteren

Het was de bedoeling dat met dit project 1000 mensen toegang zouden krijgen tot schoon drinkwater. Het zijn uiteindelijk ongeveer 1500 mensen geworden. En de metselaars hebben tijdens de aanleg werkervaring opgedaan en een goed inkomen verdiend. Alle reden om trots te zijn op dit succesvolle project!  

Meer weten over deze watertank? Een interview met ontwerper Paul Akkerman vind je hier.

Project in het kort