Begin oktober vond de Wilde Ganzen-Partinmaand plaats, voor het eerst online vanwege de huidige maatregelen rondom de coronacrisis. De goede samenwerking tussen Partin en Wilde Ganzen maakte het mogelijk om achttien webinars te houden, verspreid over de hele maand. Meerdere Particuliere Ontwikkelingsinitiatieven (POI’s) en organisaties kwamen aan het woord over sociale, financiële, politieke en duurzame zaken. Voor vrijwilliger Elisa Haaijman werd het een maand vol nieuwe inzichten.

Elisa Haaijman
Elisa Haaijman

Veel onbekende termen vlogen mij om de oren, vandaar dat een online webinar ook zeker z’n voordelen heeft, want zo kon ik ongestoord de betekenissen van bepaalde termen googelen. Voordat de Wilde Ganzen-Partinmaand van start ging had ik een keuze gemaakt welke webinars ik graag wilde bijwonen. Uiteindelijk zijn deze het geworden: Najib Amhali Foundation, Henk Meulink over de toepassing van zonnepanelen, vergroening in een veranderend klimaat, de Sri Lanka tafel en tenslotte FairTrade en FairWear.

Een gepassioneerde Najib

De Wilde Ganzen-Partinmaand werd afgetrapt door niemand minder dan Najib Amhali, die vertelde over zijn eigen stichting. Ik vond zijn verhaal verrassend, want ik was nog niet bekend met zijn foundation. Amhali vertelde zich vooral te richten op kinderen die hulp nodig hebben op het gebied van zien, spreken en horen. De voornaamste reden hiervoor is dat de gezondheidszorg in Marokko ontoegankelijk is voor mensen die dat niet zelf kunnen betalen. Wat mij aansprak tijdens dit webinar is dat Amhali zichtbaar gepassioneerd is om zichzelf actief in te zetten voor kinderen. Het inspireerde mij om naar mijn eigen situatie te kijken en te reflecteren hoe ik op een positieve manier iets kan bijdragen aan de maatschappij.

In maart 2019 ben ik zelf naar Sri Lanka geweest, daarom wilde ik graag het webinar bijwonen over de Sri Lanka tafel.

Verder besloot ik minimaal één webinar te kiezen waar ik weinig kennis van heb. Dit deed ik door me in een geheel nieuw onderwerp te verdiepen, in dit geval de presentatie van Henk Meulink. Hij hield een verhaal over de toepassing van zonnepanelen. Mijn kennis daarover is zeer beknopt, echter vind ik het een fantastische uitvinding. Doordat Henk vanuit zijn eigen ervaring sprak en werkelijke situaties benoemde, leerde ik hoe zonne-energie ten goede kan worden gebruikt.

Meer geleerd over duurzaamheid

Sinds dit jaar ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in duurzaamheid, onder andere door mijn studie ‘Global Project and Change Managent’. Ik vind het daarom ook steeds essentiëler om mezelf te onderwijzen over duurzaamheid. Het webinar ‘vergroening in een veranderend klimaat’ was voor mij een goede mogelijkheid om meer kennis over dit onderwerp op te doen. Tijdens deze presentatie werd behandeld hoe er door vergroening en door water vast te houden kan worden bijgedragen aan een positieve manier om voedselzekerheid te verbeteren.

In maart 2019 ben ik zelf naar Sri Lanka geweest, daarom wilde ik graag het webinar bijwonen over de Sri Lanka tafel. Het sprak mij enorm aan. Tijdens deze bijeenkomst werd besproken hoe de huidige coronasituatie invloed heeft op het land en wat de gevolgen van dit virus zijn, bijvoorbeeld de extreme gevolgen voor de economie van Sri Lanka. Verder werd er achtergrondinformatie gedeeld over de maatschappelijke verhoudingen en over de aanslag in april van vorig jaar.

Sinds dit jaar ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in duurzaamheid, onder andere door mijn studie ‘Global Project and Change Managent’.

Het is niets nieuws als ik zeg dat wij allemaal in een consumptiemaatschappij leven, waarin het heel normaal is om mee te doen met de huidige trend, oftewel fast fashion. Vandaar dat het webinar Fairtrade en Fairware mij interessant leek om bij te wonen en zo meer kennis op te doen hierover. Het gaf mij ook nieuw inzicht in het kopen van kleding, oftewel dat het belangrijk is om je bewust te zijn over wat voor kleding je koopt of wat je juist niet zou moeten kopen.

De webinars terugkijken?

Tot slot: ik vond het een zeer leerzame maand waarin ik nieuwe gezichten en nieuwe organisaties heb mogen leren kennen. Het is toch wel heel anders om alles online te volgen, echter denk ik dat het een mooie mogelijkheid was om alsnog de Wilde Ganzen-Partinmaand door te laten gaan. Voor de geïnteresseerden die nog webinars willen terugkijken: je kunt ze hier allemaal vinden.