Overal in de wereld groeien kinderen op in een weeshuis. En dat terwijl de meesten van hen nog een vader, moeder of andere familieleden hebben. Een groeiend aantal organisaties vindt dat kinderen het recht moeten hebben op te groeien in een gezin.

Onderzoek toont aan dat wereldwijd meer dan tachtig procent van de kinderen in een weeshuis minimaal nog één levende ouder heeft en/of andere familieleden. Deze zouden in beginsel voor het kind kunnen zorgen, met de juiste ondersteuning. Daarnaast toont ruim zestig jaar onderzoek aan dat opgroeien in een weeshuis schadelijk is voor de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen zich het best in een veilige gezinsomgeving.

Bovendien is de basis voor het recht van een kind om in een gezin op te groeien verankerd in het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en de VN Richtlijnen voor alternatieve zorg voor kinderen.

#EveryChildAFamily

Daarom ondertekenen steeds meer particuliere ontwikkelingsorganisaties de belofte #EveryChildAFamily waarin ze verklaren dat een gezin dé plek is voor een kind om op te groeien. Samen roepen ze andere ngo’s, bedrijven, kerken en scholen op te investeren in familiegerichte zorg. De opvang van kinderen in weeshuizen hoort daar niet bij.

Wilde Ganzen steunt deze belofte van harte. Projecten waarbij kinderen in een weeshuis zitten helpen we om een alternatief te vinden. Tevens zijn we lid van de stuurgroep van Better Care Network Netherlands (BCNN), dat als doel heeft de hulp aan kinderen zonder adequate ouderlijke zorg in ontwikkelingslanden te verbeteren en kennis en ervaring hierover met andere organisaties te delen.

Steun je met jouw Particulier Initiatief familiegerichte zorg voor kinderen? Ben je geïnteresseerd in het tekenen van de belofte? Neem dan contact op met Better Care Network Netherlands.

De ondertekenaars van #everychildafamily
Stichting Peramiho (Tanzania), Friendship Foundation (Sri Lanka), Stahili Foundation (Kenia), Stichting Kids Care Kenia (Kenia), Stichting Tan-Kids (Tanzania), IMBA (Zimbabwe/Malawi), Stichting Vrienden van Give a Child a Family (Zuid-Afrika), Puppet Interview Programme (Kenia), Macheo Children’s Centre (Kenia), Mama&Me Uganda (Oeganda), Upendo Daima (Tanzania) en Niketan Foundation (Bangladesh) Stichting Hongarije (Hongarije en Cuba) Stichting Yayasan Setetes Embun (Indonesië), Stichting Outreach Support Ministries (Sierra Leone, Liberia en Togo), Looking Forward (Vietnam), Stichting SOJA (Afrika), Nativitas (Indonesië), Daniëlle's Children’s Fund (Ecuador en Nepal) , stichting Sri Lanka Support (Sri Lanka), Stichting TLC Nederland (Zuid-Afrika) Soft Tulip (Oost-Europa), Stichting Afia & You (Ghana), Nazareth Foundation Malawi (Malawi), Breadfruit House Dominica (Dominica), Stichting Adamfo Ghana (Ghana), Stichting Live Life Foundation (Malawi) en Stichting Siaya Education Project (Kenia).