Sierra Leone Youth Initiative is de grote winnaar geworden van een wedstrijd die Wilde Ganzen organiseerde voor het versterken van wereldburgerschap. Hun idee om migranten uit Sierra Leone in gesprek te brengen met studenten in Nederland over de waardevolle bijdrage die migranten leveren, overtuigde de jury unaniem.

De wedstrijd ‘Betrek je achterban 2022’ leverde drie winnaars op. Alle drie de winnaars kwamen met goede ideeën om wereldburgerschap onder hun achterban te versterken. Wilde Ganzen bood bij het begin van de wedstrijd alle deelnemende kleine ontwikkelingsorganisaties een training aan om te leren hoe ze hun boodschap op een betere manier over kunnen brengen en positiever kunnen communiceren. De jury kreeg vervolgens acht prachtige inzendingen om uit te kiezen.

Dit zijn de drie winnaars:

1. Studenten en migrantenverhalen

Winnaar van de eerste prijs is het Sierra Leone Youth Initiative. Zij gaan aan de slag met een plan waarin ze op Nederlandse Universiteiten en Hogescholen met jongeren in gesprek gaan over de waardevolle bijdrage die migranten leveren aan Nederland en gelijk ook aan hun land van herkomst. Dragers van de boodschap zijn migranten zelf. Studenten gaan ook praktisch aan de slag om bijvoorbeeld naaiateliers in Sierra Leone te helpen hun producten beter te vermarkten. Hoofddoel van de workshops en activiteiten blijft studenten bewust te maken van de positieve bijdrage die migranten leveren. Uiteindelijk wil het Youth Initiative 2.000 studenten bereiken met hun project en met 500 studenten concreet aan de slag gaan.

2. Sponsorlopen hier en daar

De tweede prijs gaat naar Friendshifts, voor hun idee voor een wereldburgerschapsproject op het Twents Carmel College in Oldenzaal. Friendshifts steunt een Togolese dovenschool. Samen met de jongeren van deze dovenschool en een andere Togolese school gaan de Nederlandse jongeren nu gemengde teams vormen voor een sponsoractiviteit. Zo trekken Nederlandse en Togolese jongeren met elkaar laten op en wordt wereldburgerschap onder de leerlingen op het Carmel College versterkt.

3. Met de bakfiets in actie

De derde prijs is voor Stichting Ibhongo die samenwerkt met een partner in Zuid-Afrika. Dit particulier initiatief kampt met een verouderend donateursbestand en dat willen ze graag verjongen. Daarnaast hebben ze een project waarbij een van de belangrijke onderdelen in Zuid-Afrika een nog te bouwen bakfiets is. Met die doelen voor ogen gaan ze nu fietsfanaten aanspreken in Amersfoort. Met een bakfiets gaan ze deelnemen aan een groot fietsevenement en daar vertellen over hun project in Zuid-Afrika, maar vooral over hoe ze zo bijdragen aan een rechtvaardiger wereld. Met hun actie willen ze meer dan 700 mensen bereiken en het aantal Instagram volgers wat ze hebben met 50% laten toenemen.

De drie winnaars ontvangen ieder een prijs van 4.500 euro om hun educatie/communicatie project uit te voeren.