Van school naar werk in land vol problemen

Door Esly van Dam

Esly van Dam werkt als Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en is gespecialiseerd in vrijwilligerswerk. Ze gaat graag met particuliere initiatieven en hun partners in gesprek over lokaal eigenaarschap en hoe organisaties samenwerken.

Meer van Esly Esly van Dam

Sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 wordt het land geteisterd door politieke strubbelingen, corruptie, extreme droogte of juist overstromingen. De inflatie is enorm. Er zijn geen betrouwbare werkloosheidscijfers, maar meer dan de helft van de bevolking is actief in de informele sector. Onderwijs is kostbaar en richt zich niet op een zelfstandige toekomst, maar juist op (kantoor) banen die niet te vinden zijn. 

Om hier iets aan te doen, is in 1993 het Bulawayo Projects Centre (BPC) opgericht op initiatief van de lokale kerken. In de beginjaren was de steun bedoeld om werkeloze mensen te faciliteren bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Startende ondernemers konden in eerste instantie gebruik maken van de werkplaats, vakkennis en gereedschappen van het centrum. De laatste jaren zien we een grote verschuiving en vraag naar het geven van vaktrainingen. 

Het centrum in Zimbabwe wordt sinds het begin gesteund door de Nederlandse Stichting Bulawayo. Ook Wilde Ganzen heeft het centrum sinds 1993 meerdere keren ondersteund. Sinds de oprichting hebben al duizenden mensen een training gevolgd.  

Boekhouden en marketing op vakschool in Zimbabwe
Studenten krijgen les in boekhouden en marketing

Beroepstrainingen en ondernemerscursussen
Het centrum heeft vier dependances, verspreid over Bulawayo. Het doel is om jonge mensen een duwtje in de goede richting te geven richting met een baan en eigen inkomen. Om dit te bereiken biedt het centrum niet alleen beroepstrainingen, maar ook ondernemerscursussen (zoals boekhouden of marketing) en computercursussen. Daarnaast kunnen mensen er praktische hulp en advies krijgen bij het opstarten van een onderneming en kunnen mensen er een microkrediet aanvragen.  

Geen grote investering nodig
Om een cursus of training te volgen in het centrum, moet je eerst lid worden. Dit gaat door middel van een intake. Leden betalen een kleine bijdrage, waarmee het centrum draaiende wordt gehouden. Als lid kun je er cursussen en trainingen volgen, maar je kunt ook de werkplaats en andere faciliteiten gebruiken. Zo kun je als startende ondernemer beginnen, zonder meteen grote investeringen te doen waarvoor je misschien helemaal geen geld beschikbaar hebt. De ondernemers van BPC bieden ook stageplekken aan, zodat ondernemers en vakopleiding elkaar kunnen steunen. 

Metaal bewerken op vakschool in ZimbabweNdlovu zette zo eigen bedrijf op
Een van de mensen die hier profijt van had is Ndlovu. Hij deed bij het centrum de opleiding metaal bewerken. Na zijn opleiding werd hij geholpen met gereedschappen en een microkrediet. Zijn bedrijfje bleef groeien tot hij maar liefst tien mensen in dienst had. Zo heeft het centrum hem aan een inkomen geholpen en met hem tien andere mensen aan een baan. 

Niet alleen opleiden, maar ook helpen om de stap naar werk te zetten. Daar worden we bij Wilde Ganzen blij van!