Zo geef je jongeren perspectief in moeilijke regio

Marten Groen

Door Marten Groen

Marten Groen is tekstschrijver bij Wilde Ganzen. Hij schrijft over onze projecten en programma’s en spreekt met aanpakkers.

Meer van Marten Marten Groen

Burkina Faso, een land in West-Afrika, heeft te maken met een reeks ernstige problemen die een enorme impact heeft op zowel de bevolking als de stabiliteit van het land. Er is maar beperkte bedrijvigheid, waardoor het voor jongeren moeilijk is om een stageplek en werk te vinden. Toch zijn er projecten die perspectief bieden, zoals deze.  

Speeltoestellen gemaakt door jongeren van de losopleiding in Burkina Faso.
Kinderen spelen op glijbaan die door jongeren van de lasopleiding gemaakt zijn

In de plaats Ouahigouya heeft Devéloppement Sans Frontière (DSF) bij hun vakschool een starterscentrum opgericht voor jonge ondernemers. Het is een innovatief project dat tot stand is gekomen na uitgebreid overleg tussen DSF en de Nederlandse Stichting WOL. Aangezien het een kwestie van een lange adem is om de kloof tussen afstuderen en de arbeidsmarkt te dichten, steunt Wilde Ganzen dit mooie project drie jaar lang.  

Vakonderwijs kleding maken in Burkina Faso
Er is veel vraag naar mensen die zelf kleding kunnen maken en verstellen

Hard nodig, want in Burkina Faso is 65% van de bevolking jonger dan 25 jaar. Dat zijn heel veel jongeren die vaak een algemene opleiding hebben gevolgd waarmee ze hopen toegelaten te worden tot een overheidsopleiding, zodat ze in overheidsdienst kunnen komen. Er zijn inmiddels zoveel jongeren met een algemene opleiding, dat het overheidsapparaat verzadigd is. Jongeren met een vakopleiding zijn er daarentegen niet zoveel. Het lokale bedrijfsleven is vaak niet in staat deze jongeren een goede opleiding te geven. En het ontbreekt de jongeren aan voldoende vaardigheden en financi√ęle middelen om zelf een legaal en levensvatbaar bedrijf op te zetten.¬†

Les in ondernemen en leiderschap
In het opgezette starterscentrum werken docenten die getraind zijn in ondernemerschap. Zij geven hun kennis door aan jongeren en begeleiden studenten bij het opzetten van een eigen bedrijf. In 2022, het eerste jaar van dit centrum, hebben twintig van de 26 studenten de training succesvol afgerond. Deze jongeren hadden allemaal al een baan (vaak dankzij hun opleiding op de vakschool) en kwamen enkele dagen per maand naar het centrum om les te krijgen in ondernemen, leiderschap, boekhouden, communicatie en marketing.  

Metaal bewerken in Burkina Faso
Studenten leren metaal bewerken

Alle twintig afgestudeerde jongeren zijn bezig met het opstarten van een eigen bedrijf en hebben microkrediet aangevraagd. Dit jaar worden ze begeleid bij het opzetten van hun bedrijf. Het doel is om uiteindelijk minimaal 75 levensvatbare bedrijven op te zetten en tenminste 150 jongeren aan fatsoenlijk werk te helpen.  

Jongeren pakken enthousiast kansen
Daarmee toont dit project nu al voorzichtig aan dat het mogelijk is om ook in een ingewikkeld land als Burkina Faso jongeren perspectief te bieden op een goede baan. Met de juiste kennis, begeleiding en een financieel duwtje in de rug zie je dat jongeren enthousiast de kansen pakken die er liggen. Ook mooi is dat de betrokken partners nu al hebben nagedacht hoe dit project na drie jaar verder moet. Dan wordt het starterscentrum een algemeen onderdeel van de vakschool in Ouahigouya.  

Een duurzaam en innovatief project, wat zorgt voor waardig werk en economische groei: dat steunen wij als Wilde Ganzen graag!