Veilig bevallen in Sierra Leone

In Sierra Leone worden complicaties bij zwangerschappen vaak veel te laat ontdekt. Steun moeders met zorg dichtbij.

Doneren

Plattelandsziekenhuis moet open blijven

Een tekort aan medisch personeel, patiënten die dagen reizen om een kliniek of ziekenhuis te bereiken – op het platteland van Sierra Leone is dit de dagelijkse realiteit.

Voor ruim 150.000 mensen in afgelegen gebieden is het Lion Heart Medical Center onmisbaar. Het ziekenhuis voorziet hen van essentiële medische zorg en geeft zwangere vrouwen een veilige plek waar ze terecht kunnen.

Dit is broodnodig, want in Sierra Leone sterft 1 op de 8 vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling. Dit is één van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld.

Vaak hebben vrouwen en meisjes geen toegang tot levensbelangrijke medische zorg omdat ze te arm zijn. Juist daarom is moederzorg hier zo belangrijk.

Steun Wilde Ganzen

Help jij het ziekenhuis open te houden?

Met jouw donatie zorg je voor een veilige plek om te bevallen en andere medische hulp.

Betalen via iDEAL
Betalen via machtiging

Met het versturen van dit formulier geef je ons toestemming om de incasso uit te voeren.

Wat betekent jouw steun?

Met jouw steun zorg je dat dit ziekenhuis op eigen benen kan staan. Het Lion Heart Medical Center heeft tijd nodig om volledig zelfstandig te functioneren, ook op financieel vlak. Dankzij jouw gift kunnen we dit ziekenhuis tot 2025 open houden. Zo kan het de onmisbare zorg blijven bieden aan de inwoners van afgelegen gebieden in Sierra Leone.

Wat is er nodig?

 • Opleiden en trainen van hulpverleners
 • Bouw van een nieuwe operatiekamer en uitbreiding van het ziekenhuis
 • Aanschaf van medicijnen en medisch gereedschap
 • Hulp voor het verkrijgen van lokale financiering
 • Trainingen voor het aanspreken van (lokale) overheden

Dit gaat zorgen voor:

 • Deskundige hulpverleners
 • Hogere kwaliteit van de zorgverlening
 • Bewustwording van ziektes en preventie hiervan
 • Steun vanuit de plaatselijke overheid
 • Onafhankelijkheid van Nederlandse giften

Levensreddende zorg

Een persoon die profiteerde van dit ziekenhuis is de 24-jarige Isatu. Begin dit jaar werd zij bewusteloos bij een gezondheidspost in Sierra Leone gebracht.

Isatu was rond de acht maanden zwanger en bloedde hevig. De mensen in de kleine post wisten zich geen raad. Gelukkig kon een ambulance van het Lion Heart Medical Ziekenhuis uitrijden.

Dankzij dit ziekenhuis, en het heldhaftige optreden van het plaatselijke personeel, werd Isatu’s leven gered. Uiteraard hebben veel meer mensen als Isatu medische hulp als deze hard nodig. 

Vragen en antwoorden

In Sierra Leone sterft 1 op de 8 vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling. Dit is een van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld. Veel van deze sterfgevallen zijn te voorkomen met toegang tot tijdige en kwalitatieve medische zorg.

Elke bijdrage helpt om vrouwen en hun babys bij de bevalling een veilige start te geven. Naast het geven van medische zorg, speelt het ook een grote rol in de bewustwording van ziektes en preventie hiervan. Denk aan onderwijs op scholen. 

 • Opleiden en trainen van hulpverleners
 • Bouw van een nieuwe operatiekamer en uitbreiding van het ziekenhuis
 • Aanschaf van medicijnen en medisch gereedschap
 • Hulp voor het verkrijgen van lokale financiering
 • Trainingen voor het aanspreken van (lokale) overheden

In het noorden van Sierra Leone, in de afgelegen gebieden van Gbonkolenken. Dit is een zeer geïsoleerd gebied, waar nauwelijks gezondheidsklinieken of ziekenhuizen zijn.  

Het Lion Heart Medical Center biedt in het noorden van Sierra Leone aan 150.000 mensen op het platteland medische zorg. 

Dit project wordt uitgevoerd door de Stichting Lion Heart Foundation.

Deze stichting is opgericht in 2006 nadat drie Nederlandse artsen een bezoek hadden gebracht aan het Magbenteh ziekenhuis in Makeni in Sierra Leone. De drie Nederlandse artsen waren onder de indruk van het ziekenhuis in dit rurale gebied, maar ook geschokt door de armoede van de mensen in Sierra Leone. Terug in Nederland besloten ze de Lion Heart Foundation op te richten om mensen in Sierra Leone structureel te steunen.

 

Het uiteindelijke doel is dat het ziekenhuis eind 2025 onafhankelijk is voor lopende kosten en het vanaf dat moment zelfstandig kwalitatief goede zorg kan verlenen.