Een prachtige methode voor een duurzame aanpak

Ernst Eisma

Door Ernst Eisma

Ernst Eisma is Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en is gespecialiseerd in WASH. Hier gaat hij graag met de partnerorganisaties in gesprek over hun schone toekomst en hoe daar samen naartoe te gaan.

Meer van Ernst Ernst Eisma

Wat doe je als de overheid geen waterleiding en sanitaire voorzieningen aanlegt? In Benin gebruiken ze een methode om zelf in actie te komen. Zo kwamen er eindelijk duurzame oplossingen voor een groot waterprobleem.

Het dorp Siliko in Benin ligt ontzettend geïsoleerd. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat de overheid de mensen die hier wonen over het hoofd ziet, waardoor er geen watervoorzieningen waren aangelegd. De bevolking zat te springen om schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

 

Download onze whitepaper over WASH

De bewoners van Siliko kaartten hun problemen aan bij PlanFutur. Deze organisatie vindt het belangrijk dat vooral jonge mensen zelf vaardigheden en kennis krijgen om hun problemen aan te pakken. En zo gingen ze ook om met de vraag naar schoon drinkwater. Ze gebruiken hiervoor de Community-Led Total Sanitation methode (CLTS).

Zelf het probleem zien, oordelen en aanpakken

Deze methode helpt gemeenschappen om hun eigen evaluatie en analyse uit te voeren. Het faciliteert en mobiliseert mensen om oplossingen te vinden voor hun behoeften aan sanitaire voorzieningen en hygiëne. CLTS moedigt mensen aan actie te ondernemen om hun situatie te verbeteren door gebruik te maken van lokale kennis, technologie en innovatie.

Gedragsverandering noodzakelijk voor duurzame toegang

De kern van CLTS ligt in de erkenning dat alleen het verstrekken van schoondrinkwater en toiletten geen garantie biedt voor het gebruik ervan. Vervolgens is het ook niet gezegd dat dit leidt tot verbeterde sanitatie en hygiëne. CLTS richt zich op de gedragsverandering die nodig is om echte en duurzame verbeteringen te garanderen. De focus wordt verlegd van het individu naar het collectief en zo wordt de hele gemeenschap gemobiliseerd. Want niet alleen op huishoudniveau is schoon drinkwater en sanitatie nodig, maar in het hele dorp.

Participatieve methodes en processen om mensen eigenaar te laten zijn

CLTS maakt gebruik van participatieve methodologieën en processen zodat mensen hun eigen sanitaire praktijken analyseren. Hierdoor komen gemeenschappen tot het besef op welke manier ze onhygiënisch bezig zijn, en hoe ze actie kunnen ondernemen om dat te voorkomen. Het triggert als het ware het verlangen van de gemeenschap naar collectieve verandering, drijft mensen aan tot actie en moedigt innovatie, wederzijdse ondersteuning en passende lokale oplossingen aan. Dit leidt tot meer eigenaarschap en duurzaamheid.

Op deze manier krijgen de 1.500 inwoners van Siliko een duurzame, toegankelijke water- en sanitatie voorziening waar iedereen zijn verantwoordelijkheid voor neemt. Daarmee is dit een voorbeeld van een duurzaam waterproject wat Wilde Ganzen van harte steunt.