Top 3: de opvallendste verhalen van 2021

Marten Groen

Door Marten Groen

Marten Groen is tekstschrijver bij Wilde Ganzen. Hij schrijft over onze projecten en programma’s en spreekt met aanpakkers.

Meer van Marten Marten Groen

Eigenlijk is het niet te doen: uit alle projecten die we steunen, de opvallendste verhalen kiezen. Elk project heeft iets. Elk project is opgezet door inspirerende aanpakkers. Toch kozen we drie boeiende verhalen van mensen die armoede, verdriet en tegenslag om wisten te buigen naar een positief project over vooruitgang en optimisme.

#3 Somalië: kamelenmelk als gouden motor

Het moet voor de tachtigjarige Muse Warsame Xirsi een vreemde gewaarwording zijn. Al op zijn veertiende begon hij kamelen te verzorgen, net als zijn vader en grootvader dat deden. Al dat harde werken leverde nooit veel op. Tot nu: ineens blijkt kamelenmelk een lucratieve business te zijn!

5 kamelen die in Somalië voor melk moeten zorgen liggen in de zon.
Ook kamelenmelk levert geld op.

Meneer Xirsi vertelt: “Ik liep altijd met mijn kamelen door dit droge gebied en niemand wilde de melk kopen. Nu verkopen we het voor een dollar per liter. Ons leven is nog nooit zo mooi geweest!” Meneer Xirsi is een van de vijftien kamelenboeren die meedoen aan een project van Stichting Kaalo. Hij komt uit een typische nomadenfamilie. Hij leeft van de melk en het vlees, de beesten leven van het kleine beetje vegetatie dat er groeit in dit dorre landschap. Is het gras op, dan pakt de hele familie hun spullen en lopen ze naar een ander gebied.

Met steun van Wilde Ganzen zijn melktanks, stalen melkbussen en een busje aangeschaft. In de stad is een winkel opgezet die gerund wordt door twee vrouwen. De melk vindt gretig aftrek, waardoor ook dit een mooi werkgelegenheidsproject is. Boeren die vroeger blij waren met 20 cent per glas, krijg ik nu een dollar per glas.

Meneer Xirsi kan met een gerust hart zijn kamelen overdragen aan de volgende generatie. Er gloort weer hoop op een betere toekomst voor mensen die al veel te lang de dupe zijn van geweld en klimaatveranderingen waar ze totaal geen invloed op hebben.

#2 Tanzania: vrouwen betalen de prijs voor water

Betalen voor water? Een mannelijke dorpsbewoner in Tanzania staat met de oren te klapperen. Water komt toch gratis uit de lucht? ‘Je moest eens weten’, hoor je de vrouwen denken.

Vier vrouwen lopen met emmers water op hun hoofd.
Water halen werd vooral gedaan door vrouwen.

Een oude man staat op. Hij draagt een fraaie kokermuts met geborduurde gaatjes. Hij richt zich tot Kees Kempenaar van stichting SPOT Tanzania die samen met watermanager Hande Mwanjela bij het overleg aanwezig is. “Waarom zouden wij moeten betalen voor water? Mijn overgrootvader, grootvader en vader gebruikten het water altijd gratis. Misschien weet u het niet, maar water komt van God, daar bidden wij voor. Nooit is er een boodschap gekomen dat we ervoor zouden moeten gaan betalen.”

Hij kijkt Kees triomfantelijk aan. “Mzee (letterlijk: oude man, een eretitel), u heeft gelijk”, reageert Kees. “Het water is gratis, geen enkele twijfel. Maar nu komt er een watervoorziening dicht bij uw huis. Vindt u dat niet beter voor uw vrouw en dochters? Het is minder werk voor hen. Is dat niet belangrijk voor u?” De oude man knikt min of meer instemmend. “Het water wordt straks hoog in het bos opgevangen en met buizen naar het dorp geleid. Dat is mensenwerk”, vertelt Kees rustig verder. “Dat willen we in goede conditie houden, daar is onderhoud voor nodig. Dáár betalen jullie voor.” De Mzee kijkt niet heel blij, maar de aanwezige vrouwen klappen in hun handen.

1370 dorpsbewoners krijgen in 2022 een watervoorziening. Dit jaar is het geld ingezameld door SPOT Tanzania en Wilde Ganzen. Het bedrag is inmiddels overgemaakt.

#1 Ethiopië: hoe een mislukt kippenproject toch gouden eieren kreeg

Zonder de lokale gemeenschap echt eigenaar te maken, werd een kippenproject opgezet in Ethiopië. Na een tijdje begon het bij de Nederlandse organisatie een beetje naar bedorven eieren ruiken, want de cijfers klopten niet en resultaten bleven uit.

Wat bleek: de coördinator had de kippen doorverkocht en geen enkele student was getraind. Toch was er een verrassende wending: de aangelegde waterinstallatie en de locatie bleken erg geschikt voor een duurzaam en rendabel landbouwproject en zo vonden alle studenten toch nog een baan.

Dit verhaal werd gedeeld door Willem Remijnse van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië Eritrea tijdens de wedstrijd van de Geslaagde Mislukking. Wilde Ganzen organiseerde deze verkiezing om te leren van fouten en om ervaringen te delen. De jury vond dit verhaal een klassiek voorbeeld van iemand die er met het geld vandoor gaat. Er was grote waardering voor de ombouw van een kippenproject naar een geslaagd landbouwproject.

Willem Remijnse kreeg 10.000 euro. Dit bedrag gaat naar… een kippenproject!