Een vrouw waadt naar de kant met een emmer vol vis op haar hoofd in Kenia.

Geef jij vrouwen zoals Lencar het roer in eigen handen?

Op het Keniaanse eiland Rusinga zijn de meeste vrouwen afhankelijk van mannen. Dat zorgt voor scheve machtsverhoudingen en misbruik. De aanleg van een waterleiding helpt bij het oplossen van dit probleem. Jij kunt hier aan bijdragen!

 

Ik help de vrouwen van Rusinga

Alles draait om macht

Op Rusinga Island is veel armoede, de economie draait vooral om de visserij. De mannen vangen de vis en de vrouwen kopen de vangst op en verkopen deze weer door. Sinds de visstand langzaam afneemt, buiten mannen de vrouwen uit. Naast geld, moeten ze ook in natura betalen door met de vissersmannen seks te hebben. De gevolgen zijn dramatisch: hiv verspreidt zich snel over het eiland, moeders zijn ziek of overleden en veel kinderen hebben geen ouders meer.

Lencar Atieno Otieno
Lencar Atieno Otieno

Vrouwen eerst

De Keniaanse organisatie Victoria Friendly Montessori komt samen met Stichting Imani voor de moeders en hun kinderen op. Zij helpen moeders een groentetuin op te zetten. Één van die moeders is Lencar Atieno Otieno. Zij hoopt met de opbrengst uit eigen tuin genoeg geld te verdienen om haar kinderen te onderhouden en niet meer afhankelijk te zijn van de visvangst.

Steeds meer droogte

Alleen door watergebrek lukt het Lencar maar niet voldoende te oogsten om er volledig van te kunnen leven. Het regent op Rusinga steeds minder vaak. Water is er genoeg, het is tenslotte een eiland. Maar hoe gaat dat water bij Lencar komen?

 

Ik wil Lencar steunen

De oplossing

Daarvoor is een mooi plan, waar jij vandaag aan kunt bijdragen: het water wordt opgepompt uit het Victoriameer, wordt gefilterd en komt via een waterleiding bij de vrouwen. Dit zorgt voor schoon drinkwater én voldoende water voor de groentetuinen met goede oogst tot gevolg.

Help jij mee met een gift? Hiermee geef je Lencar, en al die andere moeders op Rusinga, de kans te ontsnappen aan de grillen van de vissersmannen en de regen.

Wat jouw steun betekent

Met jouw donatie kunnen moeders op Rusinga Island een zelfstandig bestaan opbouwen. Doe je mee? Elk bedrag is welkom!

Wat is er nodig?

  • Een waterpomp op zonnepanelen
  • Wateraansluitingen aan huis
  • Vijf waterkiosken

Dit gaat zorgen voor:

  • Betere oogsten
  • Voldoende water dicht bij huis
  • Onafhankelijkheid voor vrouwen
Tom Mboya

De aanpakker: Tom Mboya

Tom Mboya (41 jaar) is geboren en getogen op het eiland Rusinga en komt met zijn stichting Victoria Friendly Montessori op voor de vrouwen en kinderen op zijn eiland. Zelf groeide hij ook op in een arm gezin. “Ik had geen geld om mijn opleiding te betalen. Het was echt een gevecht om vooruit te komen. Door wilskracht is het me gelukt. Maar er zijn zoveel kinderen hier die niet naar school kunnen. Vaak zijn ze wees of hun moeders zijn ziek en arm. Ik wil ze kansen in het leven geven én zelfvertrouwen. Kom voor jezelf op! Samen maken we impact en veranderen we de situatie, stapje voor stapje.”

Op het eiland Rusinga in Kenia is sprake van machtsmisbruik. De economie draait om de visserij. Traditioneel vangen de mannen de vis en zijn het de vrouwen die de vangst opkopen en doorverkopen. De vissersmannen maken misbruik van hun positie door niet alleen geld te vragen, maar ook te eisen dat de vrouwen ‘in natura’ betalen door seks met hen te hebben. Met dit project pakken we het probleem van machtsmisbruik aan en geven we de vrouwen op het eiland de kans om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

De doelstelling van dit project is de realisatie van een watervoorziening dat voldoende schoon water levert aan de plaatselijke bevolking. Water om te drinken en koken, water om te wassen en schoonmaken en vooral water voor de groentetuinen om de oogsten te verbeteren.

Er zal water opgepompt worden uit het Victoriameer via zonne-energie naar het hoogste punt van het eiland. Vanuit hier stroomt het water naar 5 centrale waterpunten met een waterleidingstelsel waarmee 7.200 mensen worden bereikt. Daarnaast kunnen mensen via een renteloze lening een wateraansluiting aan huis krijgen.

Rusinga Island ligt in het Victoriameer in Kenia. Het is overbevolkt met 35.000 mensen. Het eiland is een van de armste gebieden van Kenia. Driekwart van de bevolking leeft in extreme armoede. Naar schatting is 30% van de eilandbewoners geïnfecteerd met hiv.

Victoria Friendly Montessori (VFM) is een organisatie op Rusinga Island in Kenia, in het Victoriameer. De organisatie werd in 2005 opgericht om weeskinderen en arme kinderen op het eiland te ondersteunen en in hun basisbehoeften te voorzien. Het belangrijkste doel van VFM is om capaciteiten van de gemeenschap te ontwikkelen om de gevolgen van armoede te bestrijden door middel van duurzame activiteiten.

De Nederlandse Stichting Imani is sinds 2013 adviseur en partner van Victoria Friendly Montessori. Samen met VFM hebben zij een basisschool, medische post, schoonwatervoorziening voor de school en de buurt en een agrarisch trainingscentrum gerealiseerd.

Het totale project kost 265.000 euro. Tweederde van bedrag wordt door stichting Imani ingezameld. Wilde Ganzen financiert de rest.

In totaal profiteren 7.200 eilandbewoners van dit waterproject.

De bouw is al begonnen. Dus de verwachting is dat het dit jaar al kan worden afgerond.