Kinderen in de wijk in Kroya op Java liggen vaak in het ziekenhuis zonder hun ouders in de buurt. Verplegers zorgen niet voor eten en drinken, dat is in Indonesië de taak van de familie. Maar ouders wonen in armoede, te ver weg. Deze kinderen hebben hulp nodig om verzorgd te worden en de ouders hebben een plek nodig waar ze bij hun zieke kind kunnen zijn.

Bekijk de video

 

Ik steun de bouw van het opvanghuis…

 

Structurele armoede

In de gemeente Kroya heerst structurele armoede. Door geldgebrek is het voor deze arme mensen lastig of soms zelfs onmogelijk om op afstand voor hun kinderen te zorgen bij een ziekenhuisopname of bij opname in de kliniek. Ouders moeten daarom vaak hun zieke kind achterlaten of houden het kind uit angst thuis, beiden met alle gevolgen van dien.

Een fijne plek voor ouders en hun kinderen

De Javaanse vereniging PWM komt samen met Stichting Yayasan Setetes Embun voor deze ouders en hun kinderen op. Zij geloven dat een opvanghuis naast de kliniek de oplossing voor dit probleem is.

Eén van die moeders in Yahah. Haar zoon is ondervoed. Hij is nog maar 1,5 jaar oud en moet eigenlijk drie maanden opgevangen worden in de medische kliniek. Maar Yayah kan daar niet blijven slapen en ze wil Ashraf voor geen goud alleen laten ’s nachts. In het opvanghuis is er straks een slaapplek voor Yayah. Dicht bij haar zoon in de kliniek.

Radeloosheid

Stel je de radeloosheid van Yayah eens voor! Haar zieke kind achterlaten is geen optie. En al zou ze het wel doen: wie verschoont dan zijn luier en zorgt er voor hem? Ze is bang en daarom houdt ze haar zoon thuis. Ook al heeft ze niet genoeg eten voor hem…

 

Ik wil Yahah steunen

De oplossing

Daarvoor is een mooi plan, waar jij vandaag nog aan kunt bijdragen: door jouw bijdrage kunnen we binnen enkele maanden een opvanghuis naast de kliniek realiseren. Een kliniek waar ouders en kinderen samen kunnen zijn. En waar zij kunnen koken, wassen en slapen.

Help jij mee met een gift? Zieke kinderen hebben dagelijks de liefde van hun ouders nodig. Met de bouw van een opvanghuis zorg jij ervoor dat de ondervoede Ashraf straks iedere avond een kus van zijn moeder kan krijgen.

Wat is er nodig?

  • Aankoop van grond
  • Renovatie en bouw keuken
  • Bedden, tafels, stoelen

Dit gaat zorgen voor:

  • Hereniging van families
  • Liefdevolle zorg van vrijwilligers
  • Een plek om te wassen en te koken

Met de bouw van een opvanghuis kunnen familieleden en hun naasten kosteloos goede zorg krijgen in eigen dorp. In dit huis werken verpleegkundigen samen met vrijwilligers.

De doelstelling van dit project is de realisatie van een nieuw opvanghuis naast de kliniek, zodat zieke kinderen altijd hun ouders in de buurt hebben. Maar ook kan familie de laatste weken doorbrengen met hun bejaarde ouders en hoeven zwangere vrouwen hun gezin niet alleen thuis achter te laten. Zij kunnen straks met een gerust gevoel in de kliniek worden opgenomen, terwijl de kinderen vlak bij een spelletje spelen.

Naast de kliniek wordt een opvanghuis gerealiseerd, waar ouders bij hun zieke kinderen kunnen zijn. Hier kunnen de ouders niet alleen slapen, maar ook eten bereiden en de was doen voor de zieken in de kliniek.

In de wijk Kroya op het eiland Java. Een gemeente die deel uitmaakt van de regio Cilacap gelegen in centraal Java.

Het project wordt uitgevoerd door de lokale vereniging Perkumpulan Wong Mujur (PWM). Deze vereniging is officieel geregistreerd in Java in december 2017 en telt inmiddels 6.500 leden in en buiten Indonesië.

De Stichting Yayasan Setetes Embun. Zij werken sinds 2017 samen met de lokale vereniging PWM. Samen hebben zij zich hardgemaakt om te zorgen voor een kleuterschool, een kliniek voor spoedopvang, een aparte kinderafdeling en een bijbehorende ambulance die ook kan dienen als lijkwagen, brandweerwagen en watertappunt in tijden van droogte. Al deze onderdelen draaien inmiddels op volle toeren.

Het totale project kost € 60.087,00. Tweederde van het bedrag wordt door Stichting Yayasan Setetes Embun ingezameld. Wilde Ganzen financiert de rest.

De (kinder)kliniek is toegankelijk voor alle kinderen en hun ouders in de Kampong. Alle inwoners zijn welkom en niemand wordt uitgesloten. Dit gaat om ongeveer 1.000 kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar oud. Op dit moment wordt de kinderafdeling gemiddeld per week door 200 kinderen bezocht.

Met een kleine bijdrage maak jij het mogelijk dat de bouw van dit opvanghuis al heel snel kan starten. Binnen een paar maanden kunnen de eerste gasten er al logeren en gaan de vrijwilligers aan de slag.