Dorpsschool in Angkorsor

Cambodja Onderwijs
Stichting Stichting Scholenproject Cambodja Rotterdam
Contactpersoon Marie-Claire Erens, Den Haag
Lokale partner Spie-en

Uniek aan dit project

Onze stichting moet PI van het jaar worden omdat wij met vereende krachten een dorpsschool in Cambodja hebben gebouwd. Het schoolcomité, de commune-en de dorpsleiders in Angkorsor hebben een voormalige inwoner een nieuwe school gevraagd. Deze Mr. Thin is zijn land ontvlucht en werkt in Nederland bij het bedrijf TBS. Mr. Thin en TBS, onze stichting, stichting De Brug en de lokale NGO Spie-en hebben samengewerkt om dit plan te realiseren. Spie-en heeft zich, ver buiten haar gebruikelijke werkgebied, ingezet om de lokale bevolking zelf te laten meewerken aan de bouw. Dit was voor het arme dorp een unieke stap. Met een vertrouwde aannemer is er een prachtig schoolgebouw gekomen.

De start

Wij bouwen al jarenlang scholen in Cambodja met De Brug en Spie-en. Nu kwam er een hulpvraag vanuit de plaatselijke bevolking aan haar voormalige dorpsgenoot. De medewerkers van TBS in Dongen wilden bijdragen aan de financiering. Dit was een kans die wij hebben gepakt. Met de financiële steun van Wilde Ganzen hebben wij het plan financieel rond gekregen. Spie-en heeft veel werk verzet om het schoolcomité en de ouders ter plaatse verantwoordelijk te maken voor de bouw en voor het beheer en onderhoud van de school.

Het resultaat

De dorpsgemeenschap Angkorsor heeft nu een nieuwe basisschool voor minimaal 500 leerlingen, meisjes en jongens, met 6 klassen en 8 leraren. Het oude, houten, schoolgebouwtje was te gevaarlijk om daar nog les te geven. Elk jaar kunnen alle kinderen nu voldoende uren per dag in veilige omstandigheden onderwijs krijgen. Het schoolcomité, alle ouders en andere dorpelingen hebben de opening feestelijk gevierd en zijn trots en blij met dit resultaat. En bovenal zijn zij voortaan betrokken bij het in stand houden van dit fraaie gebouw.

De schoolkinderen hebben nu ook veilig drinkwater dankzij 6 waterfilters.

STEM OP DIT PROJECT
251

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.