Driewielers voor gehandicapten in Burkina Faso

Burkina Faso Werkgelegenheid
Stichting Stichting Samenwerking Geldrop-Burika Faso en Commissie ZWO
Contactpersoon S.L. van der Maal, Geldrop
Lokale partner Fondation Bouman pour le Sahel

Uniek aan dit project

Driewielers voor gehandicapten geven hen de kans om uit de vergeten hoeken van gezin en samenleving te komen. De driewielers worden ook nog eens door gehandicapten gemaakt, dus het mes snijdt aan twee kanten. In de werkplaats worden ook leerlingen opgeleid. Met een driewieler kunnen gehandicapten meedoen in het dagelijks leven, bv. door met eigengemaakte spullen naar de markt te gaan. Hierdoor stijgt hun gevoel voor eigenwaarde enorm, want ze zijn geen kostenpost in het gezin, maar dragen ook bij. Andere mensen ervaren dat gehandicapten normaal kunnen meedoen. De winkeldriewieler geeft gehandicapte vrouwen een boost, want in plaats van bedelen gaan ze nu de straat op als handelaar. Hun waren in een bak achterop en onder de zitting. Een startkapitaaltje van 100 euro zorgt ervoor dat ze spullen kunnen inslaan om te verkopen. Omdat de winkeldriewieler een nieuw fenomeen is in het straatbeeld komen mensen naar hen toe en kopen iets. Ook een standplaats bij een school doet het prima.

De start

We werken al 40 jaar samen met groepen in Burkina. Voor ons jubileum hebben we gekozen om de meest kwetsbaren in de Burkinese samenleving een duw in de rug te geven, zodat ze daarna zo zelfstandig mogelijk verder kunnen. Gehandicapt in Burkina is een dubbele handicap. Behalve de lichamelijke handicap ben je een last voor de familie, want je kost geld en brengt niets op en dat is in een arm land als Burkina heel erg.

Het resultaat

Hierdoor zijn 50 vrouwen bedelares af en kunnen ze een eigen inkomen verwerven. Een geweldige vooruitgang en versterking van hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. 150 gehandicapte mensen kunnen zich onafhankelijk van anderen vrij bewegen. Ze dragen daarmee bij aan de acceptatie van gehandicapten in de samenleving van Burkina. Ook hun gevoel voor eigenwaarde heeft een oppepper gekregen.

Intussen zijn door een bevriende stichting Anak-Anak Lombok naar ons voorbeeld ook driewielers voor gehandicapten op Lombok gemaakt.

STEM OP DIT PROJECT
282

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.