Lion Heart Foundation

Sierra Leone Gezondheid
Stichting Lion Heart Foundation
Contactpersoon P. Bax-Engelsman, Rotterdam
Lokale partner Lion Heart Medical Centre

Uniek aan dit project

De Lion Heart Foundation werkt in Sierra Leone aan goede gezondheidszorg, werkgelegenheid en educatie. Drie essentiële instrumenten die aan de basis staan van duurzame armoedebestrijding. Zo hebben wij steen voor steen een ziekenhuis gebouwd in Yele, een stad in een van de armste districten van het land. Daarnaast leiden wij de lokale bevolking op om ze, bij bewezen geschiktheid, een baan te geven in het ziekenhuis. Dit alles met als doel een gezonde en zelfvoorzienende gemeenschap te creëren. Lion Heart committeert zich net zolang tot het ziekenhuis en de gemeenschap op eigen kracht verder kunnen. Onze missie is geslaagd als wij onszelf overbodig weten te maken. En ieder jaar komen we daar een stukje dichterbij.

De start

De Lion Heart Foundation is opgericht nadat drie Nederlandse artsen een bezoek hadden gebracht aan Sierra Leone. Zij waren geschokt door de extreme armoede in het land.

Overal in het land was er een schrijnend gebrek aan gezondheidszorg. De bestaande faciliteiten waren van slechte kwaliteit, doorgaans onderbezet en de werkzaamheden werden uitgevoerd door onder gekwalificeerd medisch personeel. In 2010 is Lion Heart begonnen met de bouw van het Lion Heart Medical Centre, om goede gezondheidszorg te kunnen bieden aan de bevolking van het Chiefdom Gbonkolenken, waar Yele de hoofdstad van is.

De kliniek in Yele is mede dankzij de hulp van Wilde Ganzen uitgegroeid naar een volwaardig ziekenhuis met 50 bedden, een operatie kamer, een afdeling röntgen en een afdeling verloskunde.

Het resultaat

Het bouwen van een ziekenhuis in het rurale gebied rondom Yele was destijds letterlijk van levensbelang: het dichtstbijzijnde ziekenhuis lag ruim 60 kilometer verder op. Het Lion Heart Medical Centre biedt momenteel goede gezondheidszorg aan een gebied met ruim 55.000 mensen. In het afgelopen jaar is het niveau van het ziekenhuis naar een hoger peil getrokken dankzij verbouwingen en aanpassingen die zijn mogelijk gemaakt door Wilde Ganzen. Zo is de patiëntveiligheid en de hygiëne in dat jaar sterk verbeterd. Het Lion Heart Medical Centre heeft een goede naam en mensen uit de hele regio komen naar het ziekenhuis. Gemiddeld worden er 900 patiënten per maand behandeld. In totaal werken er 45 lokale medewerkers en drie expats. De lokale medewerkers worden opgeleid in een werksfeer waarin lokale en Nederlandse kennis en ervaring elkaar versterken. Dit alles met als doel een zelfredzame gemeenschap te creëren.

STEM OP DIT PROJECT
2463

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.