Karona Kong dacht dat haar stichting Cambodian Child Life Foundation (CCLF) te klein was om in haar eigen regio steun te vinden. Onzeker begon ze in 2019 aan een training van Change the Game Academy, het onderwijsprogramma van Wilde Ganzen en partners wereldwijd. Met succes: ze vergrootte haar netwerk en ontving schoolboeken en schoenen van lokale sponsors.

Karona Kong en het hoofd van de school van Kakot met kinderen van groep 6 met de nieuwe rekenboeken, geschonken door een lokale sponsor.
Karona Kong en het hoofd van de school van Kakot met kinderen van groep 6 met nieuwe rekenboeken, geschonken door een lokale sponsor.

Karona zet zich met haar stichting vooral in voor beter onderwijs in haar dorp Kakot. Ze werkt samen met buurtbewoners en de Nederlandse partnerstichting Friends of Kakot. Na aandringen en bovenal vertrouwen van voorzitter Marcel de Vries, begon ze aan Change the Game Academy. ‘’Marcel vertelde dat ik hier bedrijven kan bezoeken en zo relaties opbouw. En als ik vastloop, ik altijd met hem kan skypen.’’

Kennis delen

Karona volgde twee trainingen aan Change the Game Academy. ‘’De ervaring was zeer goed, omdat de deelnemers werkzaam waren in verschillende sectoren. Zij hadden goede strategieën voor fondsenwerving, waarvan ik veel leerde.’’ Karona deelde deze kennis met anderen. ‘’Door de gemeenschap meteen te betrekken in de projecten en diens uitvoering, voelen mensen zich verantwoordelijk. Dat vergroot het succes.’’ Iets wat Karona nooit had gedacht voor haar stichting.

Nienke van Wilde Ganzen in Benin
Nienke Nuijens (r) in Benin.

Duurzamer

Nienke Nuijens is programma-coördinator bij Wilde Ganzen en betrokken bij Change the Game Academy. Ze ziet die onzekerheid vaker. ‘’Het is heel begrijpelijk dat organisaties het spannend vinden om zelf fondsen te werven. Maar met deze trainingen zien we het vertrouwen in hun eigen krachten groeien. Stichtingen worden zo minder afhankelijk van het buitenland en dus duurzamer.’’
Karona voelt zich krachtiger dan ooit: ‘’Het kan me niet meer schelen hoe klein CCLF is.” Ik gebruik de trainingen omdat ik sterk geloof in wat CCLF doet en ik mijn gemeenschap kan helpen. Mijn droom is uitgekomen’’, besluit ze trots.

Change the Game Academy: een succesvol onderwijsprogramma

Samen met partners wereldwijd zette Wilde Ganzen in 2015 Change the Game Academy op. Dit onderwijsprogramma bestaat uit online en klassikale cursussen voor organisaties in lage- en middeninkomenslanden om op te komen voor eigen rechten en lokaal fondsen te werven. Deze gemeenschappen hebben toegang tot kennis nodig en verdienen die ook, zodat ze hun eigen toekomst vorm kunnen geven. Het programma heeft trainingspartners in 13 landen. Door de coronapandemie waren er minder fysieke trainingen vorig jaar. Uit onderzoek blijkt dat de trainingen werken: organisaties halen een jaar na de training gemiddeld 14% meer lokaal geld binnen.