Als particulier initiatief meedoen aan NLdoet? Drie adviezen

Door Esly van Dam

Adviseur Projecten

Esly is gespecialiseerd in vrijwilligerswerk. Ze gaat graag met particuliere initiatieven en hun partners in gesprek over lokaal eigenaarschap en hoe organisaties samenwerken.

Meer van Esly Esly van Dam

Misschien ken je de grootste vrijwilligersactie van Nederland; NLdoet! Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds de actie. In 2023 vindt NLdoet! plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart. Drie adviezen om hierop in te springen.

Als je aan NLdoet! denkt, denk je misschien aan het opknappen van de kantine van de voetbalclub, of aan een verwenmiddag voor de ouderen in het verzorgingstehuis in de buurt. Maar, ook als particulier initiatief kun je gebruik maken van de actie.

Korte klussen

NLdoet! is er voor kortdurende klussen, die vaak in groepjes worden gedaan. Dan is de kantine schilderen natuurlijk een hele mooie klus. Maar, ook als particulier initiatief heb je misschien wel korte klussen waarbij je wat hulp kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan

  • Het schrijven van impact stories op basis van filmpjes of rapportages van je partners
  • Het maken van leuke filmpjes van de korte video’s die je hebt gemaakt
  • Het ondertitelen van filmpjes of het vertalen van verhalen voor je website
  • Samen brainstormen over nieuwe fondswervingsplannen, wat voor acties zou je kunnen doen bijvoorbeeld (nieuwe gezichten geven nieuwe inzichten!)

Gebruik het netwerk van de vrijwilligers

Via NLdoet! kom je in contact met mensen die eenmalig iets voor je willen doen. Maar, als je geluk hebt en ze vinden jullie en jullie werk heel leuk, wie weet blijft er dan wel iemand hangen! En zo niet, dan zijn er toch weer een paar mensen die kennis met jullie en jullie werk hebben gemaakt. En die je weer kunt toevoegen aan je netwerk. Misschien kennen zij wel iemand die jullie nieuwe penningmeester wil worden?

Meer hulp nodig?

In veel gemeenten vindt een keer per jaar een maatschappelijke beursvloer plaats. Hier kunnen stichtingen en bedrijven elkaar vinden. Vaak gaat het om een uitwisseling; de plaatselijke accountant helpt je met het opstellen van financieel beleid en in ruil daarvoor komen jullie in de lunchpauze een keer iets leuks vertellen over jullie werk. Deze beursvloer is vaak zeer geschikt om te netwerken. De vrijwilligerscentrale in de buurt weet over het algemeen wel of er een beursvloer is gepland, dus neem vooral contact met hen op!

En, heb je een klus waarvoor je speciale expertise nodig hebt? Kijk dan eens bij De Nieuwe Gevers, zij koppelen vrijwilligers uit de digitale en creatieve industrie aan kortlopende klussen van stichtingen.