Evenementen rondom kinderwelzijn: toolkits, trainingen en de nieuwste ontwikkelingen

Marit van Liere

Door Marit van Liere

Marit van Liere werkt als Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en is gespecialiseerd in kinderwelzijn. Ze gaat het liefst met particuliere initiatieven en hun partners in gesprek om meer te horen over hun plannen en dromen.

Meer van Marit Marit van Liere

Ieder kind verdient een liefdevol thuis, daar zijn we allemaal van overtuigd. En het kan! Ik zie het terug in de mooie praktijken van onze partners wereldwijd. En het kan vooral als het kind centraal staat.

Ook dit jaar deel ik hierover weer graag met jou aankomende interessante evenementen in de sector, toolkits, nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Fijn als je dit met jouw partner wilt delen! En wij zijn omgekeerd ook erg benieuwd naar jouw inzichten en ideeën binnen dit thema.

7 oktober: Netwerkmiddag Better Care Network; ouderschapsondersteuning en familiegericht werken

Er is veel aandacht voor transitie van weeshuizen naar liefdevolle familie, en deze overgang brengt veel met zich mee voor families en gemeenschappen. Desondanks, is het voorkomen dat kinderen uit huis geplaatst moeten worden net zo belangrijk. Ouders staan binnen dit vraagstuk centraal. Hoe kunnen zij het beste versterkt en ondersteund worden? Welke coaching is hierin adequaat? En hoe kun je voor deze ondersteuning financiering vinden? Ervaringsdeskundigen komen deze middag aan het woord om te vertellen over hun praktische tools en voorbeelden. Vanuit Wilde Ganzen neem ik deel aan de stuurgroep van het Better Care Network en ben ik aanwezig deze middag, ik hoop je hier te ontmoeten!

Toolkit: Child Protection Policy en good practices in organisaties die met kinderen samenwerken

Wilde Ganzen ondersteunt de Conventie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Daarom vinden we het belangrijk dat alle partners die met kinderen samenwerken een Child Protection policy hebben en implementeren. We ondersteunen de partners hierin graag! Op onze Change the Game Academy vindt u alvast een Child Protection Toolkit. We kunnen samen kijken hoe we jouw partner hierin verder ondersteunen! Want naast kennis over de risico’s binnen een organisatie (stafleden, vrijwilligers, transparante werkwijzen), en het hebben van een beleid is er aandacht en training nodig in om te zorgen dat deze policy niet in de la blijft liggen. We willen je vragen om de toolkit door te sturen naar uw partner, maar je kunt hem ook zelf toepassen voor je stichting in Nederland. Want het gaat hier niet alleen om scholen, (kinder)ziekenhuizen, welzijns organisaties, instellingen voor tijdige opvang voor kinderen, maar ook om staf van Wilde Ganzen die kinderprojecten bezoeken of POI die met kinderen werken. Better Care Network zal hierover binnenkort ook aandacht aan besteden op de website van kleine goede doelen. Op dit moment vind je daar al de volgende toolkit: Zorg voor kwetsbare kinderen wereldwijd | Kleine Goede Doelen.

Wat doen we op dit terrein in partnerschap?

Family Power is een initiatief dat voorkomt uit 9 koppels van Lokale organisaties en Particuliere Initiatieven die zich allemaal inzetten voor ‘Ieder kind een thuis’. Zij laten zien dat het kan door samen en van elkaar te leren! Daarom hebben zij het prachtige Mutual Learning Program opgezet.

Binnen dit programma wordt er gefocust op de vraag: Hoe bied je hoogwaardige familie- en gemeenschapsgerichte zorg aan? Het is een programma dat internationale zorgprofessionals en bestuursleden van lokale organisaties met elkaar verbindt. Ik ben er trots op dat ik hier vanuit Wilde Ganzen aan mee kan werken. In maart start weer een nieuw traject, en wie weet is dit programma wat voor jouw partner!

Een vergelijkbaar traject start op 15 oktober vanuit het Better Care Network: een coachingstraject gericht op particuliere initiatieven rondom transitie naar familiegerichte zorg. Door middel van professionele begeleiding van ervaringsdeskundigen werk je toe naar een concreet projectplan.

Samen met Family Power hebben we ook de Denktank Professionalisering van de internationale Jeugdzorg opgezet. Deelnemers van de Denktank zijn Kenniscentra als het Institute for Social Studies, Radboud Universiteit, International Child Development Institute, netwerken als bekende partners als  Better Care Network, Dutch Coalition on Disability and Development, Partin en NGO’s als Liliane Fonds, Red een Kind, Plan International, SOS kinderdorpen en Save the Children en ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is hierbij betrokken. Mooi dat wij zo het particulier initiatief kunnen verbinden met de sector! Uitkomsten uit deze denktank zullen natuurlijk worden gedeeld met jullie.

Wil jij meer weten over het thema kind en welzijn binnen Wilde Ganzen of juist eens uitwisselen over jullie initiatief? Ik hoor graag van je via marit@wildeganzen.nl.