Trainer aan het woord: schrijf je in en doe mee!

Jos Coumans

Door Jos Coumans

Jos Coumans is de trainer voor de Wilde Ganzen leerlijn “Faciliterend werken met je project partner” in het najaar van 2023.

Als ontwikkelingssocioloog werkt hij zo’n 40 jaar binnen internationale samenwerking. 15 jaar daarvan in Nicaragua, Botswana en de Filipijnen. Ook deed hij ervaring op in Zimbabwe en Tanzania.

In zijn werk kwam hij alle facetten tegen waarmee POI in hun samenwerking met lokale partnerorganisaties te maken hebben.

Meer van Jos Jos Coumans

De training ‘faciliterend werken met je projectpartner’ die dit najaar van start gaat in op de faciliterende rol van jullie als particulier ontwikkelingsinitiatief ten opzichte van jullie partner.

We gaan dieper in op het faciliteren van jullie partner op; management en bestuur, participatief werken met lokale gemeenschappen en het verduurzamen van jullie gezamenlijke resultaten met een focus op de impact die jullie beogen. We duiken dieper in de relatie met de lokale partnerorganisatie. Via deze thema’s loopt steeds de rode draad van hoe kun je als stichting of vzw je lokale partnerorganisatie het best ondersteunen.

Wie ben ik

Als ontwikkelingssocioloog werk ik inmiddels 40 jaar op het gebied van internationale samenwerking waarvan 15 jaar in het buitenland in Nicaragua, Botswana en de Filipijnen. Als ervaringsdeskundige is het geweldig ervaringen te mogen delen met jullie als enthousiaste mensen die zich met hun organisatie inzetten voor jullie projectpartners en lokale gemeenschappen. Na de succesvolle pilot in 2022 heb ik veel zin om opnieuw met Wilde Ganzen samen te werken bij de leerlijn 2023 die start op 28 oktober 2023.

Training

Als trainer heb ik zo mijn eigen accenten gelegd en die deel ik graag met jullie. Ik sta niet als een trainer voor de klas, ik ben deel van de groep en begeleid ons leerproces. We gaan samen interactief aan de slag. We wisselen onze ervaringen uit om er van te leren. Daarin deel ik net zo goed als jullie de ervaringen die ik heb opgedaan. Ik werk informeel en betrokken.

Ik ben geïnteresseerd in wat jullie willen leren en ben jullie zo goed mogelijk van dienst. Iedereen krijgt aandacht, de starters én de gevorderden, daar zorgen we samen voor. Naast de ééndaags training en de drie avond sessies heb ik ook intervisie sessies met jullie om samen dieper in jullie specifieke issues te duiken. De training is een veilige ruimte waar je zonder zorgen je ervaringen kunt delen en waar er ook genoeg ruimte is om samen plezier te hebben. Uiteindelijk werken we via de opdrachten toe naar een concreet plan.

Onafhankelijk

Hoewel het eind resultaat van de training helemaal in jullie handen zal zijn, zal dat vaak het karakter van een faciliteringsplan hebben. Een faciliteringsplan is een plan waarmee je structuur geeft aan de inspanning van jullie vzw of stichting om jullie projectpartner in capaciteit te laten groeien.

Met het plan maak je helder hoe je zal omgaan met je partner en ga je daarover ook met je partner in gesprek. Zo zorg je ervoor dat de verwachtingen van je partner en je eigen verwachtingen goed zijn afgestemd. Doel daarvan is om niet alleen een projectresultaat achter te laten maar ook een sterke partnerorganisatie die ook op de lange termijn voortzet wat jullie samen hebben geïnitieerd zonder daarbij afhankelijk te zijn van jullie steun.

Meedoen

Wil je deelnemen aan deze training meld je dan hier aan.

Mocht je geïnteresseerd zijn maar nog niet helemaal zeker weten of het iets is voor jou meld je dan aan voor de een of meerdere van de online trainingssessies:

  1. online training: “faciliterend werken, wat is dat nou eigenlijk?” op maandagavond 11 september, van 19:00 tot 21:00
  2. online training: “goed management en bestuur, hoe ziet dat er uit?” op maandagavond 23 oktober, van 19:00 tot 21:00