In El Alto is het vaak koud. Het is een van de hoogst gelegen steden ter wereld op ruim 4000 meter boven zeeniveau en grenst aan het lager gelegen La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Maar in het koude El Alto is ook een project waar wij warm van worden: kinderopvang Irpañani. Zij willen graag hun gebouw renoveren.

El Alto is een snel groeiende stad. En zoals in veel grote steden, zijn er ook grote problemen. Veel gezinnen hebben niet voldoende geld om ‘waardig te leven’, zoals de regering van Bolivia het noemt. Die doet haar best, maar voor veel ouders is het ontzettend moeilijk om uit de schulden te komen, de huur te betalen en genoeg eten op tafel te zetten.

Project in het kort

Zij kennen het straatleven

Julia Callisaya en Victor Huacani groeiden beide op in zo’n arm gezin in het Andesgebied. Ze hadden gebrek aan zowat alles: ze woonden in slechte huizen, de scholen in de buurt waren niet geweldig en er was voor kinderen weinig aandacht en respect. Ondanks deze moeilijke start in hun leven, hebben ze toch kunnen studeren. Door hard werken wisten ze hun leven te verbeteren. Het echtpaar zette in El Alto een project op om kinderen die in vergelijkbare omstandigheden opgroeien als zij, te helpen. Ze noemen hun project Irpañani, wat ‘We zullen begeleiden’ betekent. Elke dag worden straatkinderen hier opgevangen en geholpen met hun huiswerk. Ook krijgen ze een gezonde middagmaaltijd (de belangrijkste maaltijd in de Andes!).

Door te sporten, spelletjes te spelen en heel veel persoonlijke aandacht, bloeien deze kinderen op. Ze doen het beter op school, komen minder snel in aanraking met criminaliteit en drugs en ze krijgen meer zelfvertrouwen.

Verhuur zorgt voor inkomsten

Het gebouw van Irpañani moet nodig opgeknapt worden. Samen met stichting Op de Hoogte van Bolivia (die dit jaar haar 10-jarig jubileum viert), willen we meehelpen het gebouw zo op te knappen dat niet alleen de kinderen er meer plezier kunnen beleven, maar ook dat de zalen ’s avonds en in het weekend verhuurd kunnen worden voor bijeenkomsten en feesten.

Zo kan Irpañani lokaal geld verdienen en minder afhankelijk worden van buitenlandse hulp. En dat is precies wat wij graag willen! Help je mee om dit voor elkaar te krijgen?

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.