Eén kraan verandert de toekomst van een heel Maya-gezin!

Als de zwangere Amalia (27) wakker wordt, is het 04:00 uur in de ochtend. Haar dag begint: ontbijt maken voor dochters Cynthia (8) en Ligia (7). Dan snel aankleden voor de zware voettocht mét kinderen naar de rivier om water te halen: anderhalf uur heen, anderhalf uur terug. Het water is vuil en ziekmakend, maar Amalia heeft geen alternatief.

Voor veel Maya-vrouwen in de bergen in Midden-Guatemala is het de dagelijks terugkerende realiteit. De vrouwen zijn sterk, maar hebben een loodzwaar leven. De moeders en kinderen hebben een doffe blik in de ogen van de vermoeidheid en het vitaminegebrek door eenzijdig voedsel. Kinderen hebben voortdurend diarree, veel kinderen overlijden al voor hun vijfde levensjaar.

Vuil water: hét grote probleem

“Gebrek aan schoon drinkwater is hét grote probleem in dit gebied”, zegt de Nederlandse Ineke de Smidt. “Omdat de overheid niets doet, hebben wij in 2008 besloten hier iets aan te doen. Met onze stichting Ayuda Maya en lokale partner Adicay hebben we nu in acht dorpen een drinkwatersysteem aangelegd. Het schone water heeft voor 525 gezinnen al een enorm verschil gemaakt. Moeders leven op, kinderen blijven gezond, ogen gaan weer glanzen, gezinnen kunnen bouwen aan hun toekomst.”

Ana Cal Choc (foto rechts) zet zich in de voor de mensen in dit arme gebied. Met haar organisatie Adicay (Nieuw Begin) pakt ze het waterprobleem aan en bouwt ze watersystemen. Mede dankzij haar inzet krijgen hopelijk 912 mensen begin 2018 de beschikking over schoon drinkwater bij hun thuis.

 

Project in het kort

  • Coban Alta Verapaz, Jolomijixito III, Guatemala
  • Hiermee helpt u 912 mensen
  • Water en sanitatie
  • Totaal kosten van dit project : € 101.710,00
  • Uitzending van dit project : 31/12/2017 11:55 NPO 2
  • Project nr : 2017.0178

Elk huis een eigen kraan

De inwoners van het dorp Jolomijxito hebben de verandering in de andere dorpen met eigen ogen gezien en willen dolgraag óók een drinkwatersysteem. Ze vroegen Ayuda Maya & Adicay om te helpen. Inmiddels zijn de plannen rond en hebben de inwoners allemaal ingestemd met de werkplannen. Het wordt een enorme klus, maar de lokale bevolking zet zich met en man en macht in om het project te laten slagen.

Om Amalia’s gezin – en de andere 158 gezinnen – aan blijvend schoon drinkwater te helpen, is geld nodig. Zullen we ons samen inzetten om dit bedrag bij elkaar te krijgen, zodat al begin 2018 de gezinnen een eigen kraan kunnen krijgen? Alvast heel hartelijk dank voor je gift!

Gebrek aan schoon drinkwater is hét grote probleem in dit gebied

Ineke de Smidt

Particulier Initiatief

Stichting Ayuda Maya

Gebrek aan schoon drinkwater is hét grote probleem in dit gebied

Ineke de Smidt

Particulier Initiatief

Stichting Ayuda Maya