Inwoners rondom Lukozi verzekerd van drinkwater

Inwoners rondom Lukozi verzekerd van drinkwater

Door een intensieve samenwerking tussen de Nederlandse organisatie SPOTT, hun lokale partner Chamavita en de steun van Wilde Ganzen kunnen de inwoners van Lukozi rekenen op voldoende schoon water. Door een damverhoging is het risico op een tekort aan drinkwater – vooral in de droge periodes – tot een minimum beperkt.

Project in het kort

  • Tanzania
  • Hiermee zijn 38000 mensen geholpen
  • Schoon water en sanitair
  • Totaal kosten van dit project € 22.663,00
  • Project nr. P2012.0302

“De invloed van drinkwater op een mensenleven is groot”, benadrukt Kees Kempenaar van Stichting Plattelands Ontwikkeling Tanga Tanzania (SPOTT). Hij spreekt uit ervaring, de organisaties werken al jaren samen. Anton Kabelwa, inwoner van Tanga, bevestigt dit. “Toen we weinig schoon water hadden kwakkelde ik steeds met mijn gezondheid en raakte ik mijn werk kwijt. Dat maakte het onderhouden van vijf kinderen niet makkelijk. Nu, sinds eind 2014, zijn we gezonder en is ons leven volledig veranderd.”

Initiatief van gemeenschap

Het initiatief voor de damverhoging in Lukozi lag bij de gemeenschap zelf en het beheer houden ze in eigen hand. Er zijn tappuntbeheerders getraind, zowel mannen als vrouwen, die gezamenlijk watercomités vormen. Zij zorgen dat de kranen goed functioneren en dat de gebruikersbijdrage wordt betaald. “Een duurzame oplossing dus”, aldus Kees.

Onvoorstelbaar?

Anton: “Door de damverhoging heeft iedereen nu het gehele jaar drinkwater, iets dat voorheen onvoorstelbaar was!”

Dit project is succesvol gerealiseerd

Home