Op de basisschool in Baluhawa krijgen de kinderen in de laagste klassen les in de buitenlucht. De grootste wens van de school is een stevig, veilig en duurzaam gebouw. Want als het hard waait, koud is of regent kunnen de lessen niet doorgaan. Stichting Nepal en Nepal Trust zetten zich al jaren samen in voor onderwijs in het land. In dit project willen ze deze school helpen.

“De school heeft geen geld voor materiaal voor een nieuw gebouw. Zeker nu de prijzen van bouwmaterialen sinds de aardbeving van april 2015 enorm zijn gestegen”, legt Krijn de Best van Stichting Nepal uit. “Maar les in de buitenlucht is natuurlijk niet te doen, en bovendien hebben de leerlingen niets om op te zitten, om mee te spelen en er is geen lesmateriaal. Wij willen graag een nieuw gebouw mogelijk maken met vier lokalen, toiletfaciliteiten, een kantoor en een muur om de buitenruimte. Ook hebben ze meubilair nodig.”

Project in het kort

Culturele verandering

Als dit werkelijkheid kan worden, betekent dat niet alleen een fatsoenlijke leeromgeving, maar ook dat de overheid dan zal bijdragen. De schoolstaf heeft al contact gezocht met de overheid en zij zullen de salarissen van de docenten dan betalen. “Die overheidssteun is heel belangrijk want dit zet onderwijs op de kaart in de regio. Het zorgt voor stabiliteit en zekerheid voor honderden kinderen. Daarnaast heeft het een positief effect op de positie van meisjes en vrouwen in de maatschappij. Langzaamaan kan er dan een culturele verandering komen, waarbij de bewoners gaan zien dat meisjes net zoveel kansen verdienen als jongens en dat zij ook voor inkomsten kunnen zorgen.”

Lokale ondersteuning

De lokale coördinatie van dit project gebeurt door Nepal Trust. “We zullen heel blij zijn als we ook deze kinderen beter onderwijs kunnen bieden”, zegt medewerker Nirmala Shakya. Zo veel kinderen in ons land hebben geen of geen goed onderwijs. Daarnaast speelt ook nog het probleem dat veel meisjes in dit grensgebied bij India slachtoffer worden van mensenhandelaren. Onderwijs kan helpen om van mensenhandel weg te blijven.”

Doneer voor stabiel onderwijs en geef deze kinderen een fijne toekomst!