Van kaal klaslokaal naar bruisende school

61 procent van de jeugd in de armste wijk van de stad Bugembe in Oeganda is analfabeet. Een enorm hoog aantal, dat vooral komt doordat de overheid nauwelijks scholing aanbiedt en omdat ouders vaak het schoolgeld niet kunnen betalen. De stichting The Non Violence Project Uganda wil de armoede verminderen met goed en betaalbaar onderwijs.

De stichting heeft samen met de lokale bevolking van Bugembe een kleuter- en basisschool opgericht. Deze school is in 2015 van start gegaan en wordt volledig gefinancierd door rijkere mensen uit de stad. Er staat nu een stenen gebouw met vier klaslokalen.

Geen stroom en stoelen

Maar ja, wat heb je aan een school als er alleen een kaal gebouw staat, zonder stroom en stoelen? Er was namelijk niet genoeg geld om het schoolgebouw helemaal af te bouwen. Hierdoor worden nu niet alle klaslokalen gebruikt. Slechts 53 kinderen krijgen er onderwijs, terwijl de school graag nog 150 extra kinderen toe wil laten. Ze hebben 6.091 euro nodig om elektriciteit aan te leggen, een omheining te maken, muren te verven en een keuken te bouwen. Ook kan met het geld meubilair en speeltoestellen worden gekocht en krijgen de leraren trainingen.

Project in het kort

Ouders betalen mee

Als het gebouw eenmaal af is, zit het met de financiering verder wel snor. Rijkere ouders betalen straks meer schoolgeld dan arme ouders, waardoor ook de armste kinderen naar school kunnen. Met 200 leerlingen kan de school zich financieel redden.

Vanuit Nederland is Paul IJsebaert met zijn bedrijf betrokken bij dit project. Door de stage van zijn dochter bij The Non Violence Project Uganda zet hij nu zijn tijd, kennis en netwerk in om de stichting in Oeganda te helpen met advies en de financiering.

Help je mee de kinderen in Bugembe een bruisend en goed schoolgebouw te geven?

 

Steun dit project

Home