De ouders van kinderen met een beperking in Seeduwa, Sri Lanka, willen heel graag dat hun kroost naar school gaat en onderdeel uit gaat maken van de maatschappij. Maar in hun buurt is geen school waar de kinderen naartoe kunnen. Geen enkele basisschool is rolstoelvriendelijk en leerkrachten weten niet hoe ze met een kind met een beperking om moeten gaan.

Dan maar een eigen gebouw! Hoe arm ze ook zijn, de ouders hebben zelf al geld ingezameld voor de bouw van een speciale school. En ze hebben een locatie gevonden: het St. Thomas College is een bestaande school die aan ruim 1500 kinderen les geeft. Leerlingen uit arme gezinnen worden hier warm ontvangen en hoeven geen lesgeld te betalen als de ouders dat niet kunnen opbrengen.

Project in het kort

Speciaal voor kinderen met een beperking

De rector van het St. Thomas Collega snapt het probleem van kinderen met een beperking en heeft samen met ouders het initiatief genomen om op zijn terrein deze speciale school te bouwen. Met steun van de Nederlandse stichting Medi-Aid ligt er een mooi plan waardoor kinderen tussen de 4 en 18 jaar met een lichte of een zware beperking les kunnen krijgen. Het gebouw wordt toegankelijk voor rolstoelen, de klaslokalen krijgen meubilair dat geschikt is voor deze kinderen en er komen aangepaste toiletten.

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat er goed les wordt gegeven. Daarom krijgen de leerkrachten trainingen, zodat de kinderen straks zoveel mogelijk opsteken in de klas. Iedereen is gemotiveerd om de kinderen met een beperking een zo normaal mogelijk leven te geven. Zo wordt ervoor gezorgd dat deze leerlingen niet ergens afgezonderd  worden, maar veel in aanraking komen met de kinderen uit de andere klassen. Kinderen uit het reguliere onderwijs worden zelfs buddy van de kinderen met een beperking!

Een mooie kans!

Met dit project krijgen deze kids kansen die ze anders nooit zouden hebben gekregen. En andersom kunnen kinderen zonder een beperking leren zich beter in te leven. Hopelijk verdwijnt daarmee uiteindelijk het stigma in Sri Lanka dat kinderen met een beperking in een voorgaand leven iets verkeerd hebben gedaan en daarom straf hebben.

De ouders kijken erg uit naar de bouw van deze school. Eindelijk krijgt hun kind straks onderwijs, want ze kunnen veel meer dan ze denken! En wie weet kan hun zoon of dochter straks zelf geld verdienen. Dat zou enorm goed zijn voor hun eigenwaarde. Help je mee de ouders en hun kinderen trots te maken?