We kijken terug op een succesvol en leerzaam evenement en willen alle aanwezigen bedanken voor hun inzet.

De wereldbevolking groeit razendsnel. Nieuwe generaties staan te popelen om naar school te gaan en al die jongeren willen daarna graag een baan met een fatsoenlijk inkomen. Daar liggen ontzettend veel kansen!

Tegelijkertijd zijn er heel veel uitdagingen: van groeiende ongelijkheid tot beperkte toegang tot onderwijs en werk. En van klimaatproblemen tot gewelddadige conflicten. Tijdens de Wilde Ganzendag 2024 worden we bijgepraat door inspirerende gastsprekers én gaan we samen onderzoeken hoe jij en ik de toekomst nog beter vorm kunnen geven.

Wilde Ganzendag: download het verslag

Meer dan 250 vertegenwoordigers van een breed palet aan particuliere ontwikkelingsinitiatieven kwamen afgelopen 9 maart in Amersfoort samen en bekeken hoe ze zich nog beter kunnen inzetten voor de wereld van morgen. Onder de noemer '#ChallengeAccepted' inspireerden ze elkaar om wereldwijde uitdagingen aan te pakken.

Download de presentaties

We kunnen ons voorstellen dat je de presentaties van iedere sessie nog eens rustig wilt doorkijken. Hieronder kan je voor iedere workshop de bijbehorende presentatie(s) downloaden.

Jongeren over de hele wereld willen graag actief betrokken worden bij een beter wereld. Maar hoe maak je jongeren enthousiast voor de Sustainable Development Goals? Hoe zorg je ervoor dat ze op een gelijkwaardige manier betrokken raken en een partnerschap aangaan met jongeren daar? Tijdens deze workshop delen Kevin Scheijen en Kiki Reijner van Stichting Global Exploration hun ervaringen en geleerde lessen en vertellen hoe ook jullie hiermee aan de slag kunnen.

Over de sprekers
Kevin Scheijen en Kiki Reijner werken bij Stichting Global Exploration (SGE). Deze organisatie trekt al jaren de wereld in met honderden jongeren en nodigt ook jongeren van daar uit voor een bezoek aan Nederland. Dat alles met als doel om wereldburgerschap te bevorderen. Beiden hebben veel contacten met middelbare scholen in Nederland.

 

Genoeg jongeren staan te popelen om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Welke voorwaarden zijn er nodig zodat jongeren actief betrokken willen én kunnen zijn? In deze workshop gaan we concreet aan de slag met betekenisvolle en inclusieve jongerenparticipatie. Leer daarnaast meer over de mogelijkheden van Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps om (ook) in Europa aan de slag te gaan. Ben je 30+ en benieuwd wat jongerenparticipatie kan betekenen voor jouw initiatief? Of ben je jonger en wil je juist je stem laten horen? Doe mee en ontdek hoe je samen met ons een betere toekomst creëert! 

Facilitatoren zijn Gabi Steinprinz en Leverne Nijman van het Nederlands Jeugdinstituut.

 

Je wilt vrijwilligers inzetten bij je project in het globale Zuiden. Dat is een mooie manier om nieuwe mensen betrokken te krijgen bij je organisatie. Of je wilt zelf graag iets betekenen voor de wereld door middel van internationaal vrijwilligerswerk. Maar wat voor taken zijn geschikt voor vrijwilligers? Hoe zorg ik dat vrijwillige inzet écht meerwaarde heeft voor de doelgroep? En waar moet ik op letten als de vrijwilligers in aanraking komen met kwetsbare kinderen? In deze workshop bieden we daarvoor handvatten en concrete tips en is er ruimte om ervaringen te delen.  

Over de sprekers
Patricia Nieuwenhuizen is cultureel antropoloog en coördinator van Better Care Network Netherlands, een netwerk van organisaties dat zich inzet voor goede zorg voor kinderen in het globale Zuiden die om wat voor reden ook, niet bij hun ouders kunnen opgroeien of dreigen hun familie kwijt te raken.  

Esly van Dam werkt als Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en is gespecialiseerd in vrijwilligerswerk. Ze gaat graag met particuliere initiatieven en hun partners in gesprek over lokaal eigenaarschap en hoe organisaties samenwerken. 

 

De veiligheid van kinderen krijgt steeds meer aandacht en ook meer fondsen vragen ernaar. Welke maatregelen kun je nemen om de veiligheid van kinderen te waarborgen in jouw activiteiten? In deze workshop leer je wat de meerwaarde is van een goed kinderbeschermingsbeleid voor jouw (partner)organisatie, krijg je concrete handvatten om dat vorm te geven en kun je aan de slag om jouw partnerorganisatie te begeleiden bij het maken van een start. 

Over de sprekers
Patricia Nieuwenhuizen is cultureel antropoloog en coördinator van Better Care Network Netherlands, een netwerk van organisaties dat zich inzet voor goede zorg voor kinderen in het globale Zuiden die om wat voor reden ook, niet bij hun ouders kunnen opgroeien of dreigen hun familie kwijt te raken. 

Kirsten Giethoorn stond aan de wieg van Friendship Foundation, een organisatie die ontwikkelingsmogelijkheden ondersteunt van kinderen en volwassenen met een beperking, misbruikte kinderen en bejaarden in Oost Sri Lanka.

 

De focus van deze workshop ligt op de zichtbare en onzichtbare dynamieken die een belangrijke rol spelen bij het communiceren met mensen uit verschillende culturen. De misverstanden die kunnen ontstaan door non-verbale communicatie, interpretaties, mentale programmering en behoeftes. Verder wordt er tijdens de workshop aandacht besteed aan de communicatievaardigheden, competenties, kennissen en houdingen. Er is gelegenheid om je eigen ervaringen, casussen en vragen in te brengen en te bespreken. 

Over de spreker
Mustapha Seray Bah is de coördinator training bij Art.1 Midden-Nederland. Art.1 Midden-Nederland is een onafhankelijk kenniscentrum in de provincie Utrecht voor de bevordering van gelijke behandeling en bestrijding van discriminatie.

Wat zijn innovatieve manieren om media-aandacht te krijgen en te behouden in de tijd van nú? Welke woorden en beelden gebruik je? We laten zien hoe je via traditionele en nieuwe media mensen kunt inspireren en motiveren tot het bijdragen aan positieve verandering. Samen bedenken we ideeën die nieuwe doelgroepen motiveren om mee te doen. 

Over de sprekers
Lena Visser en Marten Groen werken op de afdeling Marketing van Wilde Ganzen. Ze hebben veel ervaring op het gebied van social media, fotografie en film, public relations en het schrijven van teksten. 

 

Hoe vergroot je jouw vaste achterban, en activeer je hen om meer te doen? Tijdens deze workshop krijg je een korte training waarin je leert hoe je de relatie met de achterban door goede communicatie kunt versterken. Je leert slimmer en strategischer met ze te communiceren om zo de verhalen van je partner of jullie project beter onder de aandacht te brengen. Ook hoor je voorbeelden van stichtingen die je voor zijn gegaan in het succesvol bereiken en betrekken van een nieuwe achterban. 

Over de spreker
Josje van de Grift is programma coördinator bij Wilde Ganzen. Ze is betrokken geweest als trainer bij het programma Frame Voice Report! waar zij met stichtingen heeft gewerkt aan capaciteitsopbouw rond reframing the message en gedragsveranderende campagnes. 

 

Do you want to learn more about working closely with the local community? Join this workshop that  demonstrates the importance and challenges of community-led development, as seen from the perspective of the communities themselves. Lia shares her valued insights on community development, especially while working with youth initiatives
 
Over de sprekers 
Lia Marsandi is part of Harapan Baru Lombok Indonesia and has over 8 years of experience as a social worker. 

 

Ever wondered how a Dutch donor and a Nepali children’s author could team up to spark global change? Step into our workshop, where we’ll explore the linkages between youth migration, climate change, quality education, literacy, and livelihood. Learn with us about how quality education and literacy are catalysts for change. Are you ready to outsmart global challenges and turn tomorrow’s problems into today’s solutions? Join us in this session! 

Over de spreker
Anuradha, an award-winning children’s author from Nepal, has enchanted young minds with imaginative tales that spark creativity and foster a love for reading. With a rich background of working in the field of education, she has dedicated a substantial part of her career in shaping young intellects and employing innovative teaching methodologies to inspire a passion for learning. Her commitment to both literature and education reflects a lifelong dedication to nurturing the next generation’s curiosity and intellect. 

 

Join us on a journey to explore how the Challenge Fund for Youth Employment (CFYE) is creating opportunities for young individuals in the African job market. In this workshop we will dive into the themes of green and digital jobs, we will discover the power of meaningful youth participation, where insights from young minds shape tailored opportunities. We will engage with our Youth Experts in Kenya and gain valuable perspectives from a digital space expert. Don’t miss this unique opportunity to be part of a dynamic workshop shaping the future of youth employment! 

Over de sprekers
Camee van Knippenberg, Majina Mwasezi, and Keith Mutunga work for Challenge Fund for Youth Employment. The goal of this fund is to support robust and innovative ideas for creating or improving decent work prospects for youth, especially young women. 

 

Klimaatrechtvaardigheid vestigt aandacht op de verschillende en vooral negatieve gevolgen van klimaatverandering voor met name die mensen die er nauwelijks aan bijgedragen hebben. Samen kijken we naar de verschillende aspecten van klimaatrechtvaardigheid, en denken we na hoe we initiatieven kunnen ondersteunen die zijn gebaseerd op de behoeften en ideeën van de mensen die het meest worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. 

Over de sprekers
Sander Otten is projectcoördinator van Strengthen the Roots bij Wilde Ganzen. Dit programma steunt kleine organisaties in zes prachtige gebieden in Bolivia, Ghana en Indonesië die opkomen voor de natuur in hun regio en de mensen die er leven. 

Maud Van Dorsselaer is een van de SDG-voices. Zij zet zich als jonge expert in om mensen te informeren en activeren rondom de Sustainable Development Goals.Zij zal vanuit haar kennis rondom de SDGs en klimaatrechtvaardigheid specifiek delen in deze workshop.

 

Wat kan Wilde Ganzen voor jou en je partnerorganisatie betekenen? Hoe kunnen wij samenwerken om de uitdaging aan te gaan?

Deze workshop gaat in op ons aanbod van project/programma financiering en trainingen.

 

Jongerenparticipatie en intergenerationeel samenwerking waren de centrale thema’s van deze dag. Heel wat organisaties zijn hier echter al goed mee op weg! Daarom werd een pitchsessie georganiseerd tijdens de Wilde Ganzendag waarin jongere veranderaars een nieuw projectidee presenteerden om hiervoor kans te maken op een stimulerende financiële bijdrage vanuit Wilde Ganzen.

De derde prijs ging naar Stichting Kaalo, een non-profit organisatie die zich richt op het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare bevolkingsgroepen in Somalië. De tweede prijs werd overhandigd aan Talking Hands. Zij dragen bij aan een beter leven voor dove en slechthorende mensen in Oeganda. It is Normal to be Different, een organisatie actief in Kenia, won de eerste prijs. Hun zwangerschapskliniek – waar vrouwen niet alleen bevallen, maar ook mentale gezondheids- en bewustwordingstrainingen krijgen – werd lovend toegesproken door de jury.

 

Georgina - dagvoorzitter Wilde Ganzendag

Dagvoorzitter: Georgina Kwakye

Georgina is trainer, communicatiespecialist, presentatrice en oprichter van Pimp My Village Foundation. Ze houdt zich bezig met migratie- en ontwikkelingsvraagstukken en ondersteunt diaspora (migranten) door middel van training en coaching op gebied van crowdfunding en media&communicatie. Bijvoorbeeld via IOM Nederland Connecting Diaspora for Development en Wilde Ganzen Diaspora Masterclass for International Development.   

Laura Bas

Key-note speaker: Laura Bas

Laura is GeneratieZ expert, en geeft onder andere via TikTok carrièreadviezen aan honderdduizenden Gen Z’ers. Daarnaast is ze voormalig jongerenambassadeur voor Seksuele Rechten en Gendergelijkheid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en adviseur over het belang van betekenisvolle jongerenparticipatie.  

Buitenlandse gast: Baiq Lia Marsandi

Baiq Lia Marsandi, part of Harapan Baru Lombok Indonesia, has over 8 years of experience as a social worker. She is specialized in community development. Her valuable insights and experiences from working in the field have motivated her to organize the workshop: Including Youth in Community Development.

Buitenlandse gast: Anuradha Sharma

Anuradha, an award-winning children’s author from Nepal, has enchanted young minds with imaginative tales that spark creativity and foster a love for reading. With a rich background of working in the field of education, she has dedicated a substantial part of her career in shaping young intellects and employing innovative teaching methodologies to inspire a passion for learning. Her commitment to both literature and education reflects a lifelong dedication to nurturing the next generation’s curiosity and intellect.

Amoukanama

Afsluiting: Amoukanama

Amoukanama is een Belgisch-Guinese circusgroep. In 2017 geboren uit de vriendschap tussen Balla Moussa en Alseny, twee acrobaten die opgegroeid zijn in Matam, een wijk in de Guineese hoofdstad Conakr.